Κυριακή 13 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων

Από τα πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας
Από τα πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας
Πολεμικό κλίμα αναπτύσσεται μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων, με αιχμή τις διεκδικήσεις συμφερόντων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Η Νότια Κινεζική Θάλασσα αποτελεί μια περιοχή που συγκεντρώνει τα βλέμματα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, λόγω των πλούσιων φυσικών πόρων που εκτιμάται ότι υπάρχουν στην περιοχή και εξελίσσονται σε «μήλο της Εριδος», για την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, τη Μαλαισία και την Ταϊβάν, ενώ στις διενέξεις λαμβάνουν μέρος παρασκηνιακά και οι ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει αποκαλύψει την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, με τα επιβεβαιωμένα μεγέθη να φτάνουν τα 1,2 κυβικά χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν σε 7,7 δισεκατομμύρια βαρέλια. Οι εκτιμήσεις για συνολικό μέγεθος των κοιτασμάτων της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας είναι ότι ξεπερνούν τα 28 δισεκατομμύρια βαρέλια. Μεγέθη που είναι πολύ σημαντικά στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών για την ενέργεια.

Ιδιαίτερης σημασίας για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι και το γεγονός ότι από αυτή διέρχονται μερικοί εκ των σημαντικότερων και πλέον πολυσύχναστων θαλάσσιων οδών, τις οποίες επιθυμούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους τόσο οι ΗΠΑ, μέσω των συμμάχων τους στην περιοχή, όσο και η Κίνα, που θεωρεί ότι το σύνολο της περιοχής τής ανήκει και αποτελεί μέρος της επικράτειάς της. Πολύ σημαντικός είναι και ο αλιευτικός πλούτος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, που μπορεί να δώσει ζωή σε μεγάλους πληθυσμούς.

Πολλοί οι επίδοξοι «μνηστήρες» της περιοχής

Για την περιοχή της Νότιας Θάλασσας η Κίνα έχει «ανοιχτούς» λογαριασμούς και με το Βιετνάμ, καθώς το 1974 οι δύο χώρες είχαν συγκρουστεί με αφορμή τα νησιά Παρασέλ και το 1988 για το αρχιπέλαγος Σπάρτλι, όπου επικράτησε η Κίνα. Ωστόσο η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό αμφισβήτηση καθώς η βιετναμέζικη κρατική εταιρεία «Petro Vietnam» τον περασμένο Απρίλη υπέγραψε συμφωνία για την κοινή εκμετάλλευση των δύο κοιτασμάτων πετρελαίου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα με τη ρωσική «Gazprom», εκτός των διαφιλονικούμενων περιοχών, ρίχνοντας ωστόσο «λάδι στη φωτιά». Μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ρωσίας - Βιετνάμ, εφημερίδες της Κίνας αναφέρονταν στο γεγονός καλώντας τη Ρωσία να μη στέλνει «μηνύματα» προς λάθος κατεύθυνση, όσον αφορά τόσο ευαίσθητα θέματα.

Η Κίνα, επαναλαμβάνοντας ότι η περιοχή τής ανήκει, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ σε δημοσιεύματα που διαρρέουν στον Τύπο, με αφορμή την πρόσφατη αναζωπύρωση της διένεξης με τις Φιλιππίνες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, διαμηνύει πως είναι έτοιμη και για πολεμικές συγκρούσεις. Μετριοπαθέστερους τόνους κρατά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο στη διένεξη με τις Φιλιππίνες σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Κίνας επιδιώκει επίλυση των όποιων διαφορών με διπλωματικά μέσα.

Η συγκεκριμένη περιοχή στάθηκε η αφορμή για τη συστηματοποίηση των γυμνασίων από το κινεζικό πολεμικό ναυτικό, που από τον περασμένο χρόνο εμφανίζεται να προετοιμάζει ενδεχόμενη αντίδρασή του σε επεισόδιο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Ηδη το Πεκίνο έχει ανακοινώσει τον εκσυγχρονισμό του πολεμικού ναυτικού της Κίνας και την ανάπτυξή του, ενώ αυξάνει τους αμυντικούς εξοπλισμούς του συνολικότερα, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει επανειλημμένα την παρουσία τους στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, πραγματοποιώντας και στρατιωτικά γυμνάσια σε συνεργασία με τις Φιλιππίνες, λίγο πριν την έναρξη του τέταρτου γύρου του σινο - αμερικανικού στρατηγικού διαλόγου, με τα κινεζικά ΜΜΕ να αναφέρονται στον αμοιβαίο ανταγωνισμό και τις διαφωνίες των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι «η Ουάσιγκτον δημιουργεί τεχνητή ένταση στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας».

Η Ουάσιγκτον με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, έχει σημειώσει αρκετές φορές ότι η Κίνα πρέπει «να διευθετήσει» τις εδαφικές διαφορές της στη συγκεκριμένη περιοχή με τους γείτονές της, επιχειρώντας να εξασφαλίσει μεταξύ άλλων τα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, λαμβάνοντας απάντηση από την Κίνα ότι το Πεκίνο «έχει την αδιαφιλονίκητη κυριαρχία τόσο στο σύνολο της Θάλασσας όσο και των νησιών».

Τους κινδύνους επισημαίνει το ΚΚ Φιλιππίνων-1930

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων-1930 (ΡΚΡ-1930), αναφερόμενο στο ζήτημα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και τα ευρύτερα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, με ανακοίνωση του, καταδικάζει «την αδιάλειπτη παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις Φιλιππίνες στο πλαίσιο των στρατιωτικών συμφωνιών, καταδικάζοντας τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Φιλιππίνων - ΗΠΑ στη Νότια Θάλασσα της Κίνας».

Στο ίδιο πλαίσιο το PKP-1930 εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για «εμφανές» σχέδιο των ΗΠΑ να δημιουργήσει μια νέα και ευρύτερη στρατιωτική συμμαχία («Ασιατικο- Ειρηνικό ΝΑΤΟ»), με στόχο τη δήθεν «συγκράτηση» της Κίνας.

Το ΡΚΡ σημειώνει παράλληλα «την ανησυχία του για τον ηγεμονικό ρόλο της Κίνας και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της ASEAN, καθώς και για τις κινήσεις της για οικονομική εκμετάλλευση στους τομείς της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, των σιδηροδρομικών γραμμών και των μεταλλευτικών εταιρειών των Φιλιππίνων και σε άλλα μέρη της Ασίας, της Αφρικής και αλλού».

Το ΡΚΡ-1930 αναφέρεται σε ηγεμονική συμπεριφορά της Κίνας «η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ξεχωριστά από τις πολιτικές του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που βρίσκεται στο πηδάλιο της "αποκαλούμενης" Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων, το ΚΚ Κίνας «είναι ένα δήθεν κομμουνιστικό κόμμα που περιλαμβάνει στις τάξεις των μελών του ιδιώτες επιχειρηματίες και πολυεκατομμυριούχους, αποφεύγοντας τη θεμελιώδη αρχή του προλεταριακού διεθνισμού, που έχει καλύτερες σχέσεις με τα αστικά κόμματα παρά με τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, που αγκαλιάζει διεθνείς ιμπεριαλιστικές εταιρείες και επιτρέπει τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, που ανέχεται παράνομες συναλλαγές κινεζικών εταιρειών με διεφθαρμένα κρατικά καθεστώτα στις Φιλιππίνες και άλλες χώρες, πολιτική που μπορεί να βλάψει την ασφάλεια των γειτονικών χωρών της Κίνας καθώς και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της μεγάλης κινεζικής εργατικής τάξης».

Οπως υποστηρίζει το ΡΚΡ-1930, «η απειλή του καπιταλιστικού προσανατολισμού της Κίνας καθίσταται πιο προφανής σήμερα που η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση πλήττει σοβαρά τις εξαγωγές της Κίνας, τα κεφάλαια σε αμερικανικά δολάρια που η Κίνα συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια των στενών σχέσεων με την αμερικανική αγορά», τονίζοντας ότι «η ανάγκη να αξιοποιήσουν τα δολάρια αγοράζοντας ενέργεια και λοιπούς πόρους άλλων χωρών έχει φέρει τα συμφέροντα των κινεζικών κρατικών κεφαλαίων σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των εργαζόμενων λαών άλλων χωρών».

Αναφερόμενο ιδιαίτερα στην περίπτωση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, το PKP-1930 εκφράζει τις σοβαρές ανησυχίες του για τις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων εκ μέρους της Κίνας και των δυναστικών αξιώσεών της σε συμπλέγματα νησιών που είναι πολύ μακριά από τις δικές της ακτές.

Συγκεκριμένα, για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Σκάρμπορο το ΡΚΡ-1930 τονίζει τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας με συνεχή παρουσία πολεμικών πλοίων στην περιοχή του νησιού Σκάρμπορο, το οποίο απέχει περίπου 124 ναυτικά μίλια από τις ακτές των Φιλιππίνων και περίπου 480 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κίνας και βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των Φιλιππίνων με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το ΡΚΡ-1930 σημειώνει ότι η Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων θεωρείται τμήμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, αναφέροντας ωστόσο ότι η ονοματολογία δεν εξασφαλίζει την κινεζική εδαφική κυριαρχία πάνω από ολόκληρη την περιοχή.

Το PKP-1930 υποστηρίζει όσον αφορά τη Νότια Κινεζική Θάλασσα τη λύση των εδαφικών διεκδικήσεων, μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων και πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, ακόμη και με προσφυγή στα Ηνωμένα Εθνη για διαιτησία.

Η ένταση μέρος του ενεργειακού παιχνιδιού

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κλιμακούμενη ένταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εντάσσεται στο ευρύτερο ενεργειακό παιχνίδι που εξελίσσεται, με την Κίνα να προσπαθεί να εξασφαλίσει τον έλεγχο σε κάποια από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον πλανήτη, με τις καπιταλιστικές σχέσεις να κυριαρχούν πλέον στη χώρα αυτή, η οποία πλέον είναι πλήρως ενσωματωμένη στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Οι εντάσεις που προκαλεί το ενεργειακό παιχνίδι, με δεδομένες τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια των αστικών τάξεων των κρατών να εδραιώσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ενεργειακό ανταγωνισμό, με συγκρούσεις οι οποίες δεν έχουν κανένα όφελος για τους λαούς, εις βάρος των οποίων κερδοσκοπούν.


Α. Φ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο περιστατικό έντασης μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων (2024-03-07 00:00:00.0)
Ιαπωνικές αντιδράσεις για νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη ΛΔ Κορέας (2016-03-11 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα (2014-06-20 00:00:00.0)
Εξετάζει «επιλογές άμυνας έναντι της Κίνας» (2014-05-23 00:00:00.0)
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Κίνας - Φιλιππίνων (2013-08-15 00:00:00.0)
Ο Ειρηνικός πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων (2012-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ