Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
KINA - BIETNAM
Διαβουλεύσεις για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΠΕΚΙΝΟ-ΑΝΟΪ.--

Οτι θα μετακινήσει μια δεύτερη εξέδρα γεώτρησης πιο κοντά στις βιετναμέζικες ακτές ανακοίνωσε χτες η Κίνα, κοντά στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, όπου η εγκατάσταση μιας πρώτης κινεζικής εξέδρας είχε πυροδοτήσει πολυήμερη «κρίση» με το Βιετνάμ. Από τη μεριά του, το Βιετνάμ περιορίστηκε χτες να απαντήσει σημειώνοντας ότι καμιά χώρα δεν πρέπει να αναλαμβάνει μονομερή δράση σε διαφιλονικούμενες περιοχές.

Τη Δευτέρα, βρέθηκε στο Ανόι ο ανώτατος κρατικός σύμβουλος της Κίνας Γιανγκ Ζιετσί, προκειμένου να γίνουν επαφές σχετικά με την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Ο Ζιετσί συναντήθηκε για το ζήτημα με τον αναπληρωτή Βιετναμέζο πρωθυπουργό Πχαμ Μπινχ Μινχ, επιμένοντας ότι οι κινήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι «εντελώς νόμιμες». Σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με το ΓΓ του ΚΚ Βιετνάμ Νγκουγιέν Πχου Τρονγκ, ο Ζιετσί επισήμανε ότι «οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα. Βρίσκονται και οι δύο στο κρίσιμο στάδιο της μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης».

Από τη μεριά του, ο Τρονγκ -σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά»- δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το Βιετνάμ επιθυμεί να διατηρήσει επαφή και επικοινωνία με την Κίνα και να κάνει προσπάθειες για να βρεθεί η κατάλληλη λύση στα ζητήματα.

Οι εντάσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα διαδέχονται η μία την άλλη, εξαιτίας του μεγάλου φυσικού πλούτου, αλλά και της κρίσιμης γεωστρατηγικά θέσης της περιοχής.

Στο μεταξύ, Φιλιππίνες και ΗΠΑ ετοιμάζουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, στα τέλη του Ιούνη. Στόχος δηλώνουν ότι είναι η αύξηση της ικανότητας και των δύο στις «αμφίβιες» και στις «ειδικές» επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ