Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες με την υποψηφιότητα Ιχσάνογλου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διαρκείς διεργασίες και κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό τροφοδοτεί στην Τουρκία η νέα εκλογική αναμέτρηση, για την ανάδειξη Προέδρου, τον επόμενο Αύγουστο.

Η υποψηφιότητα Ιχσάνογλου, που ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν από κοινού το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα (CHP) και το Εθνικιστικό κίνημα (MHP), φαίνεται ότι δεν είναι πλήρως αποδεκτή, ιδιαίτερα στο εσωτερικό του πρώτου. Μάλιστα, η «Χουριέτ» έγραψε χτες ότι δεκαπέντε βουλευτές του κόμματος μαζί με τον πρώην ηγέτη του Ντενίς Μπαϊκάλ συναντήθηκαν για να αποτιμήσουν την επιλογή και εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους. «Οι φίλοι μου έχουν ενοχληθεί όσο κι εγώ» φέρεται να δήλωσε ο Μπαϊκάλ. Οι δυσαρεστημένοι προέρχονται από δυο μεριές, οι μεν από εκείνους που θεωρούν ότι ο Ιχσάνογλου δεν είναι πιστός στις αρχές του Ατατούρκ οι δε εκείνες που ασκούν κριτική στην ηγεσία επειδή δε βρήκε κάποιον που να εκπροσωπεί πιο «αριστερό-στροφες» επιλογές.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι τα δύο βασικά φιλοκουρδικά κόμματα HDP και BDP φέρονται να υπέβαλαν πρόταση στο Ριζά Τουρμέν βουλευτή του CHP και πρώην δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος με τη σειρά του απάντησε ότι «θα σκεφτεί την προσφορά».

Κατά τα άλλα, εκατοντάδες Τούρκοι αξιωματικοί που έχουν καταδικαστεί (στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα»), επειδή προετοίμαζαν πραξικόπημα για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέθεσαν χτες αίτηση αποφυλάκισης, μετά την προχτεσινή απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους στη διάρκεια της δίκης τους. Αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στη δίκη είχαν παραποιηθεί από τον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν ουσιαστικά καλωσόρισε τη δικαστική απόφαση, σχολιάζοντας ότι ανοίγει ο δρόμος πιθανά για να επαναληφθούν οι δίκες. Πρόκειται για μια ακόμα τοποθέτηση ενδεικτική της προσπάθειας του Ερντογάν να βελτιώσει τις σχέσεις του με το στρατό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ