Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες και κινήσεις τακτικής από την αντιδραστική κυβέρνηση

Από την κινητοποίηση των ανθρακωρύχων ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου που έγινε την Τετάρτη
Από την κινητοποίηση των ανθρακωρύχων ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου που έγινε την Τετάρτη
ΚΙΕΒΟ.--

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, παρά τις εξαγγελίες του μεγαλοβιομήχανου πρόεδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι προχωράει το «ειρηνευτικό» του σχέδιο στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και εντός ημερών θα ανακοινώσει μονομερή «κατάπαυση πυρός». Ετσι, χτες το πρωί, μάχες σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου και ένοπλους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες. Την Τετάρτη, επίσης, στο πλαίσιο απεργίας όπου συμμετείχαν δέκα χιλιάδες ανθρακωρύχοι, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Λένιν στο Ντονέτσκ, με βασικό αίτημα τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης του Κιέβου, ενώ κυριάρχησαν τα αντιφασιστικά συνθήματα.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει -όπως αναμενόταν- το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας εταιρικής σχέσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στις 27 Ιούνη. Ενώ ο νέος υπουργός Εξωτερικών που διόρισε, Πάβλο Κλίμκιν, στις 23 Ιούνη θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα παρουσιάσει το «σχέδιο ειρήνευσης». Το κοινοβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το διορισμό του 46χρονου Κλίμκιν, οποίος ήταν ως τώρα πρέσβης στη Γερμανία και εκπροσωπούσε την κυβέρνηση του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις για αποκλιμάκωση που διεξάγονται με τη Ρωσία, υπό τη μεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας για το νέο ΥΠΕΞ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν είπε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να εργασθεί» με το νέο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας και ευχήθηκε «καλή τύχη» σε «έναν από τους πιο έμπειρους Ουκρανούς διπλωμάτες». Η Ρωσία ζητούσε από το περασμένο Σαββατοκύριακο την παραίτηση του προκατόχου του Κλίμκιν, του Αντρίι Ντεστσίτσια, εξαιτίας του οποίου προκλήθηκε διπλωματική αναταραχή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, όταν χαρακτήρισε τον Πούτιν «μαλ...», απευθυνόμενος σε διαδηλωτές στο Κίεβο. Ο Γκαρασίν πρόσθεσε: «Τα καθήκοντα που αναλαμβάνει θα είναι δύσκολα, καθώς υπάρχει αριθμός διεθνών θεμάτων τα οποία ανησυχούν ολόκληρο τον κόσμο: το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης στα νοτιοανατολικά και η έναρξη ενός μεγάλου διαλόγου που να περιλαμβάνει χωρίς εξαιρέσεις αντιπροσώπους του Νότου, της Ανατολής, του κέντρου και της Δύσης, ώστε να επικρατήσουν οι ιδέες της αποκέντρωσης της εξουσίας, οι ιδέες του σεβασμού της ρωσικής γλώσσας και όλων των εθνοτήτων στην Ουκρανία».

Επίσης, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε το διορισμό της Βαλέρια Γκοντάρεβα ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, που έχει διατελέσει σε υψηλά αξιώματα σε ξένες τράπεζες στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών και της γαλλικής «Societe Generale». Ακόμα, αντικαταστάθηκε ο γενικός εισαγγελέας και αναλαμβάνει ο Βιτάλι Ιαρέμα.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Ποροσένκο είπε ότι προτείνει ως το φθινόπωρο να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Απειλές ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Στο μέτωπο της αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε από το Λονδίνο ότι ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα με την Ουκρανία. Είπε με νόημα: «Το θεωρώ ένα πολύ λυπηρό βήμα προς τα πίσω. Φαίνεται πως η Ρωσία διατηρεί ανοικτή την επιλογή να επέμβει περαιτέρω στην Ουκρανία. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαντήσει σθεναρά αν η Ρωσία επέμβει περαιτέρω στην Ουκρανία».

Δήλωσε ακόμα ότι «αυτό θα σημάνει βαθύτερες... οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες θα έχουν ένα πολύ βλαπτικό αποτέλεσμα για τη ρωσική οικονομία». Πάντως, ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην αυστριακή εφημερίδα «Κούριερ», ότι «όπως και οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας, δε βλέπω την Ουκρανία στη δυτική συμμαχία στο προβλεπτό μέλλον».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο μετά τη συνάντηση που είχε με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να τιμωρήσει τη Ρωσία περαιτέρω. «Εξακολουθούμε να ζητάμε από τη Ρωσία να συνεργαστεί με την Ουκρανία, ώστε να επιτευχθεί μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης στην τρέχουσα κατάσταση. Ομως, αν η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει πορεία, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμες να της επιβάλουν επιπλέον κόστη», υπογράμμισε. Και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεργαστούν με τους συμμάχους τους, προκειμένου να «επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία», εάν η Μόσχα δε χρησιμοποιήσει την επιρροή της, ώστε να σταματήσουν οι βιαιότητες στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Ρωσία προετοιμάζεται για όλα ενδεχόμενα

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σε συζήτηση στη Δούμα ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος για οποιαδήποτε εξέλιξη στην Ουκρανία ή σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο και ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία μπορεί να αντικαταστήσει γρήγορα τυχόν εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από την Ουκρανία (καθώς η χώρα αυτή έχει σημαντική εξοπλιστική βιομηχανία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ