Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ιαπωνικές αντιδράσεις για νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη ΛΔ Κορέας

TOKIO - ΠΕΚΙΝΟ.--

Το δικό της «παρών» στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς Ασίας - Ειρηνικού υπενθύμισε η Ιαπωνία, επικρίνοντας την εκτόξευση δύο ακόμα πυραύλων μικρής ακτίνας στην οποία προχώρησε χτες το πρωί η ΛΔ Κορέας. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ν. Κορέας, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν λίγο μετά τις 5 π.μ. από την επαρχία βόρεια Βανγκάε και έπεσαν σε απόσταση 500 χλμ. από την ανατολική ακτή της ΛΔ Κορέας, στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Τζεν Νακατάνι, συνέδεσε τη νέα εκτόξευση με τις πρωτόγνωρα μεγάλες κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω προκλήσεις (από τη ΛΔ Κορέας)». Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών, Φούρνιο Κισίντα, δήλωσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να συντονίζεται» με τους εταίρους της και να «παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συγκεντρώνει πληροφορίες», συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στη ΛΔ Κορέας μέσω της διπλωματικής οδού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση παραμένει σε ετοιμότητα και είναι έτοιμη για όλες τις περιστάσεις.

Για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νοτιότερα, η Κίνα εξέφραζε τις δικές της επιφυλάξεις για τα σχέδια νέων εξοπλισμών που καταρτίζουν οι Φιλιππίνες, ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, όπου οι εντάσεις κλιμακώνονται, ειδικά τους τελευταίους μήνες. «Αν οι κινήσεις των Φιλιππίνων αποσκοπούν σε προκλήσεις σε βάρος της κυριαρχίας και της ασφάλειάς μας, η Κίνα δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση», τόνισε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, αντιδρώντας στις ανακοινώσεις της Μανίλα ότι θα νοικιάσει αεροσκάφη από την Ιαπωνία, προκειμένου να ενισχύσει την περιπολία της επικράτειάς της, «ειδικά στη Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων» (δηλαδή τη Νότια Κινεζική Θάλασσα).

Ο Χονγκ σημείωσε ακόμα πως «η Ιαπωνία δεν είναι πλευρά που εμπλέκεται στο θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι στις κινήσεις της. Απαιτούμε η Ιαπωνία να μιλά και να δρα με προσοχή και να μην κάνει τίποτα που θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ