Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Κοινά συμφέροντα» βλέπει το ψευδοκράτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αρκετά «ομιλητικοί» συνεχίζουν να είναι οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους, αναδεικνύοντας αρκετές πλευρές του εκτεταμένου παζαριού που δυναμώνει για το Κυπριακό. Ετσι, η «υπουργός Εξωτερικών» Εμινέ Τσολάκ, σε μια ακόμα πρόσφατη συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο ανοικτό είναι σήμερα το «παράθυρο» της ευκαιρίας για «λύση» του Κυπριακού, έσπευσε να σημειώσει:

«Εξαιρετικά ανοικτό. Αυτό συμβαίνει γιατί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη - μαζί με την Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και η ΕΕ - μοιράζονται κοινά συμφέροντα. Αυτό που κάνει τη (σημερινή) συγκυρία ιδιαίτερη, είναι ότι οι πολιτικοί ηγέτες και των δύο πλευρών μοιράζονται ένα όραμα και διαθέτουν την απαραίτητη πολιτική βούληση. Και οι δυο ζώνες θα μπορούσαν να παραμείνουν επίσης ημιαυτόνομες σε μια ομοσπονδία. Πέρα από αυτό, οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Αλλά είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι».

Στο μεταξύ, ανάμεικτες ήταν οι αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων για τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχτές ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αποκαλύπτοντας πλευρές των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κομμάτων και πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας), όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έκανε λόγο για «δημόσιες συζητήσεις που υπονομεύουν την πολύτιμη και αναγκαία εθνική συνεννόηση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου».

Από το ΑΚΕΛ, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε «επιπόλαιη και όχι υπεύθυνη στάση» τη «δημοσιοποίηση πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «ένα είναι η υπεύθυνη ενημέρωση της κοινωνίας που πρέπει να γίνεται και άλλο η διαρροή και η αποκάλυψη εγγράφων».

Το ΔΗΚΟ δήλωσε ότι «η συσκότιση βοηθά εκείνους που θέλουν να επαναφέρουν το σχέδιο "Ανάν" ή να πιέσουν την πλευρά μας για πρόσθετες υποχωρήσεις», συμπληρώνοντας ωστόσο πως η δημοσιοποίηση πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου «δίνει άλλοθι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη προκειμένου να επιτείνει αυτή τη συσκότιση».

Θυμίζουμε ότι στις αποκαλύψεις Σιζόπουλου αντέδρασε έντονα από την πρώτη στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση, μιλώντας για «αποσπασματική αποκάλυψη» και «αχαρακτήριστη πράξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ