Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ζυμώσεις για την επόμενη επέμβαση στη Λιβύη...

ΡΩΜΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΤΥΝΙΔΑ.--

Τις επιφυλάξεις - προς το παρόν - που φαίνεται πως υπάρχουν σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης στην Ιταλία, σε σχέση με τους σχεδιασμούς της επόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», εξέφρασε μιλώντας την Τετάρτη στην ιταλική Γερουσία ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Τζεντιλόνι επανέλαβε αρκετές φορές ότι η «στρατιωτική δράση στη Λιβύη δεν είναι λύση» και ότι η Ιταλία «δεν θα συρθεί σε ευρεία στρατιωτική δράση βάσει της τρομοκρατικής απειλής, μολονότι έχει κάνει συνεννοήσεις τέτοιου είδους με εταίρους της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, έχει το ρόλο του ...«λαγού» στα σχέδια της επόμενης επέμβασης στη Λιβύη, με τον ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι «θα παρέμβουμε μόνο με αίτημα της νόμιμης λιβυκής κυβέρνησης, έπειτα από έγκριση του κοινοβουλίου της Ρώμης και με σεβασμό στα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα».

Νωρίτερα, εκπρόσωποι των δύο παράλληλων κοινοβουλίων της Λιβύης (ένα ισλαμικό που εδρεύει στην Τρίπολη και ένα που αναγνωρίζεται διεθνώς και εδρεύει στο Τομπρούκ) κατέληξαν σε ένα «σχέδιο συμφωνίας» για την πολιτική επίλυση της κρίσης και το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας «με κριτήρια την ικανότητα, την εμπειρία, τη δικαιοσύνη και εθνικό πνεύμα».

Νέες συγκρούσεις στα σύνορα Λιβύης - Τυνησίας

Στο μεταξύ, ο στρατός της Τυνησίας ανακοίνωσε πως την Τετάρτη συγκρούστηκε εκ νέου με ομάδες τζιχαντιστών, σκοτώνοντας άλλους 10 εξ αυτών, κοντά στην πόλη Μπεν Γκερντάν, στα σύνορα με τη Λιβύη. Στην πόλη, δηλαδή, που σκοτώθηκαν τουλάχιστον 55 άτομα τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας (οι περισσότεροι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους») σε συντονισμένες παράλληλες επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Επιπλέον, χτες, ο Αμπντούλ Καντρ αλ Νάτζντι, που προβάλλεται σαν «εμίρης του Ισλαμικού Κράτους στις επαρχίες της Λιβύης», δίνοντας συνέντευξη στην έκδοση «αλ Νάμπα» των τζιχαντιστών του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ισχυρίστηκε ότι η Λιβύη θα γίνει «πρωτοπόρος του Χαλιφάτου» και προειδοποίησε τις γειτονικές χώρες της Λιβύης ότι «σύντομα» δεν θα μπορούν να υπερασπιστούν τα εδάφη τους από τους τζιχαντιστές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκροί τρεις Γάλλοι κομάντος από πυρά τζιχαντιστών... (2016-07-21 00:00:00.0)
Προετοιμασία διαπραγματεύσεων και κλιμάκωση συγκρούσεων (2016-07-12 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι προετοιμασίες για επέμβαση (2016-03-09 00:00:00.0)
Νέες πολύνεκρες επιδρομές των ΗΠΑ (2016-02-20 00:00:00.0)
Αποστολή 20 Αμερικανών κομάντος ...απωθήθηκε (2015-12-19 00:00:00.0)
Το απέραντο λιβυκό χάος (2015-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ