Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Ακαρπος ο πρώτος γύρος συνομιλιών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την κοινή τους απόφαση να επαναλάβουν στο άμεσο μέλλον τις, μεταξύ τους, συνομιλίες, ανακοίνωσαν, μετά το πέρας των διήμερων διαβουλεύσεών τους, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαΐντ αλ Σάχαφ. Οι δύο άνδρες απέφυγαν να αναφερθούν στο περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν και ο Κόφι Ανάν αρκέστηκε να τονίσει ότι ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα λάβει χώρα, πιθανότατα, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Εντούτοις, έντονη ήταν η φημολογία στο παρασκήνιο των συνομιλιών. Η ιρακινή αντιπροσωπεία σε καμία στιγμή δε δίστασε να εκφράσει την κατηγορηματική άρνηση της ιρακινής ηγεσίας για επανάληψη των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο, οι οποίες έχουν διακοπεί από το Δεκέμβριο του 1998, την παραμονή της Επιχείρησης «Αλεπού της Ερήμου». Ο αλ Σάχαφ δήλωσε ότι η Βαγδάτη είναι πρόθυμη να αποδεχτεί «κάποιου είδους έλεγχο», μόνο σε περίπτωση που ανάλογα μέτρα ληφθούν για όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, προκειμένου να «εφαρμοστεί δίκαια η σχετική απόφαση του ΟΗΕ, που μιλά για εξασφάλιση ηρεμίας και καταστροφή κάθε όπλου μαζικής καταστροφής σε όλη την περιοχή».

Τριβές με Τουρκία

«Σύννεφα» σκίασαν την, κατά τα άλλα, «θετική συνάντηση» ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαΐλ Τζεμ, με αφορμή την παράταση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας τους, στις Βρυξέλλες, ο Ισμαΐλ Τζεμ εξέφρασε τη βαθιά δυσαρέσκεια της Αγκυρας για το εντεινόμενο εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, το οποίο, από το 1991 έως σήμερα, έχει στοιχίσει στην τουρκική οικονομία 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάσταση απόψεων ήταν εμφανής, με αποτέλεσμα να φθάνει στην Αγκυρα, εντός των ημερών, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Εντουαρντ Γουόλκερ, με στόχο να αμβλυνθούν οι διαφορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ