Πέμπτη 7 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ
Μια από τα ίδια στην εκλογή κυβερνήτη

ΜΑΝΤΙΣΟΝ.--

Η μάχη που δόθηκε τον περασμένο Φλεβάρη όταν οι εργαζόμενοι στο Γουισκόνσιν ξεσηκώθηκαν ενάντια στη βαθιά ταξική και αντιλαϊκή πολιτική των περικοπών και των επιθέσεων στα εργασιακά δικαιώματα του κυβερνήτη Σκοτ Γουόκερ, κατέληξε προς το παρόν, την Τρίτη, στην κάλπη που στήθηκε για την ανάκλησή του μετά τη συλλογή τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου υπογραφών.

Ωστόσο, ο Γουόκερ στην επαναληπτική ψηφοφορία της Τρίτης επικράτησε του αντιπάλου του και δημάρχου του Μιλγουόκι, Δημοκρατικού υποψηφίου, Τομ Μπάρετ, με τη συμμετοχή, να φτάνει το 80% ενώ υπάρχουν καταγγελίες για νοθεία.

Το νομοσχέδιο «για τη διόρθωση του προϋπολογισμού» της πολιτείας που είχε προωθήσει ο Γουόκερ, περιελάμβανε περικοπές και σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα και τα εργασιακά δικαιώματα, όπως κατάργηση του δικαιώματος των συνδικάτων να διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις, αυξημένη δικαιοδοσία του κυβερνήτη να προβαίνει σε απολύσεις, περιστολή δικαιωμάτων περίθαλψης και συνταξιοδότησης, κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων υπέρ των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων κ.ά.

Παρά τα πρωτοφανή αντιλαϊκά μέτρα, που μετέτρεπαν την πολιτεία σε «πειραματόζωο» ώστε να γίνει το παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες πολιτείες, κανείς δεν περίμενε αυτό που έγινε: έκρηξη της λαϊκής οργής. Για βδομάδες, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, προχώρησαν σε καταλήψεις, μαχητικές απεργίες και πορείες, με τους διαδηλωτές σε αρκετές περιπτώσεις να ξεπερνούν τους 100.000 και δημιουργώντας ένα πρωτοφανές κίνημα που οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να το προσεταιρισθούν για να το στρέψουν σε κανάλια ανώδυνα για το σύστημα που απο κοινού υπηρετούν με τους Ρεπουμπλικάνους.

Για την επανεκλογή Γουόκερ, υπήρξαν μεγάλες «χορηγίες» κεφαλαιοκρατών, με πρώτους την οικογένεια Κοχ, της «Koch Industries» (όμιλος που δραστηριοποιείται στην ενέργεια, στη χημική βιομηχανία, στις κατασκευές κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ