Σάββατο 9 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Προτάσεις στήριξης της εκμετάλλευσης

Στη «λανθασμένη οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του μνημονίου» απέδωσε τη διόγκωση της ανεργίας ο Φ. Κουβέλης. Φαίνεται πως τίποτα δεν έχουν ακούσει στη ΔΗΜΑΡ, για το γεγονός ότι η ανεργία είναι φαινόμενο σύμφυτο του καπιταλισμού, ούτε για τις διαστάσεις που προσλαμβάνει σε περιόδους κρίσης οπότε και καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις, πρωτίστως εργατική δύναμη. Τα ποσοστά ανεργίας στην Ισπανία, που δεν έχει μνημόνιο, το αποδεικνύουν περίτρανα. Φυσικά, κανένας απολογητής του καπιταλισμού δεν πρόκειται να πει αυτήν την αλήθεια στους ανέργους. Αλλά ακόμα και οι προτάσεις που κάνουν για την ανακούφισή τους και τον μετριασμό των συνεπειών αυτού του εφιάλτη καταλήγουν στην εξής μία: Ζεστό χρήμα στους κεφαλαιοκράτες.

Για του λόγου το αληθές πρότεινε χτες ο Φ. Κουβέλης: «Αλλαγή της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, ώστε να στοχεύει πραγματικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας με δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα», «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης όπως η κατάρτιση, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, η κοινωφελής εργασία», εξαίρεση «για ένα διάστημα 3 χρόνων των ελληνικών επιχειρήσεων από τους περιορισμούς του κανονισμού κρατικών ενισχύσεων, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλες σε προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας», «να κινητοποιηθεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ώστε να προχωρήσει η απασχόληση μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας και κοινωφελούς εργασίας χωρίς βεβαίως όρους που δημιουργούν προσδοκίες μονιμοποίησης».

Ακόμα κι αν αυτές οι προτάσεις υλοποιηθούν, η προσφορά τους θα είναι σταγόνα στον ωκεανό, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα έχουν ημερομηνία λήξης και οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί. Πρόκειται για προτάσεις που εκτός από το να ενισχύσουν επιχειρηματίες με ζεστό παραδάκι, αποσκοπούν και στο να αμβλύνουν τη δυσαρέσκεια και οργή των ανέργων και των οικογενειών τους, ώστε να μη διακινδυνεύσει απ' αυτήν το σύστημα που η ΔΗΜΑΡ στηρίζει και που το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι ανεργία και φτώχεια για τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ