Τρίτη 12 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ
Στέλνουν 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες το 2013

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ταξιαρχία τουλάχιστον 3.000 Αμερικανών στρατιωτών αναμένεται να αναπτυχθεί από το 2013 σε δεκάδες χώρες της Αφρικής στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που ανακοίνωσε ο Αμερικανός υποστράτηγος Ντέιβιντ Χογκ, επικεφαλής του αμερικανικού στρατού για την Αφρική, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Αrmy Times».

Ο Αμερικανός υποστράτηγος εξήγησε ότι στόχος του προγράμματος είναι η «ενίσχυση» των σχέσεων, με στρατούς και κυβερνήσεις της περιοχής αλλά και η παροχή τεχνογνωσίας και στρατιωτικής εκπαίδευσης σε τακτικές πολέμου, στην αντιμετώπιση λιμών, επιδημιών, ανθρωπιστικών κρίσεων και τρομοκρατίας.

Πάντως, από το 2006, οπότε συγκροτήθηκε ειδικό τμήμα διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (ΑFRICOM), οι ΗΠΑ ενίσχυσαν σημαντικά τη στρατιωτική κινητικότητά τους στη «Μαύρη Ηπειρο». Εκτοτε, έχουν αποκτήσει μόνιμη παρουσία στο στρατόπεδο Λεμονιέ στο Τζιμπουτί (Κέρας Αφρικής), μυστικές βάσεις για πτήσεις μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών (μεταξύ άλλων) στις Σεϋχέλλες και στην Αιθιοπία, προγράμματα «αντιτρομοκρατικής» εκπαίδευσης στρατών της βόρειας και βορειοδυτικής Αφρικής με επίκεντρο τη Σαχάρα. Μάλιστα, στο τέλος του 2011, έστειλαν περίπου 100 κομάντος σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής με πρόσφατα εντοπισθέντα πετρελαϊκά κοιτάσματα (π.χ. Ουγκάντα) με πρόσχημα την πάταξη ένοπλων εγκληματικών οργανώσεων όπως η «LRA» που δρα επί 2,5 δεκαετίες, προκαλώντας σφαγές, βιασμούς, απαγωγές δεκάδων χιλιάδες αμάχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ