Τρίτη 12 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενίσχυση των κατασταλτικών νόμων

Λίγες ώρες πριν τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης, που έχει καθοριστεί για τις 12 Ιούνη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε ομοσπονδιακό νόμο «Για τις τροποποιήσεις του Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με διοικητικές παραβάσεις», καθώς και το νόμο «Για τις συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, πορείες και πικετοφορίες», που νωρίτερα είχαν εγκριθεί από την Κρατική Δούμα και από το Συμβούλιο Ομοσπονδίας. Οι νόμοι προβλέπουν βαριά χρηματικά πρόστιμα σε όσους συμμετέχουν ή διοργανώνουν διαδηλώσεις ή άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την άδεια των αρχών. Οι τροποποιήσεις περιορίζουν σοβαρά τη δυνατότητα των διαφόρων ειδών «λαϊκών εκδηλώσεων».

Ο Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, καυτηρίασε τη νέα νομοθεσία κατά των διαδηλώσεων και τόνισε πως βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα νέο κύμα της κρίσης, που «ήδη σκέπασε την Αμερική και την Ευρώπη. Στη Ρωσία η κρίση θα είναι πολύ χειρότερη... Γι' αυτό ορισμένοι επιθυμούν να κλείσουν το στόμα των πολιτών». Σύμφωνα με τον Γκ. Ζιουγκάνοφ, η ρωσική ηγεσία διάλεξε λάθος δρόμο. Αντί να κάνουν διάλογο, να χαράζουν νέα πολιτική και να ψάξουν για πραγματικές λύσεις και τον εκσυγχρονισμό, οι ηγέτες της «αποστραγγίζουν τους πόρους της χώρας», ενώ τα εισοδήματα κρύβονται στις υπεράκτιες εταιρείες, επιδιώκοντας την ίδια ώρα την αύξηση της καταστολής.

Οι ρωσικές αρχές πραγματοποίησαν χτες έρευνα σε διαμερίσματα ηγετών αντιπολιτευόμενων οργανώσεων, οι οποίοι κλήθηκαν να εμφανιστούν σήμερα στον εισαγγελέα, την ίδια ημέρα που έχει προγραμματιστεί μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση κατά του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ιταρ Τας», η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ερευνας (υπηρεσία ποινικών ερευνών) είχε ανακοινώσει πως σχεδίαζε να πραγματοποιήσει περίπου 10 εφόδους σε σπίτια που συνδέονται με μια ποινική έρευνα σχετικά με τις συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Μόσχα στις 6 Μάη όταν αστυνομικοί απέκλεισαν πλατεία όπου ήταν προγραμματισμένη η συγκέντρωση, με αποτέλεσμα τη σύλληψη τουλάχιστον 400 ατόμων.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ