Τρίτη 12 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» συγκρούσεων και διπλωματίας

Από τις συγκρούσεις στη Χομς
Από τις συγκρούσεις στη Χομς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμάκωση παρουσιάζουν οι ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορες πόλεις της Συρίας, τα τελευταία 24ωρα, όπως επιβεβαιώνουν και οι παρατηρητές του ΟΗΕ χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να μεταφέρουν το τι ακριβώς συμβαίνει. Σύμφωνα με τους παρατηρητές σφοδρότατες συγκρούσεις σημειώνονται, και πάλι, στην παλιά πόλη της Χομς, στη Ραστάν, στην Ταλμπίσα και στην αλ Χάφα, στην επαρχία της Λατάκειας. Οπως δηλώνουν, ακούν ελικόπτερα και ήχους από πλήγματα από αέρος, χωρίς, όμως, να μπορούν να προσεγγίσουν τις επίμαχες περιοχές.

«Εντονότατη ανησυχία» εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, καλώντας, εκ νέου, σε άμεση κατάπαυση πυρός και σε είσοδο των παρατηρητών σε όλες τις πληττόμενες περιοχές. Ως προς τον αριθμό των θυμάτων από τις συγκρούσεις αυτές, ο Ανάν, όπως και οι παρατηρητές, δεν ήταν σε θέση να δώσουν καμία εκτίμηση. Πυρά και επιχειρήσεις του συριακού στρατού αναφέρονται και σε προάστια της Δαμασκού, ενώ το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι οι αρχές εξουδετέρωσαν την τελευταία στιγμή παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πρωτεύουσα.

Ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ Μακντίσι, επιβεβαίωσε, εμμέσως, την κλιμάκωση των συγκρούσεων, λέγοντας ότι οι ένοπλοι που δρουν στη χώρα χρησιμοποιούν πλέον ολοένα πιο εξελιγμένα όπλα. Οι συριακές αρχές, επικαλούμενες δημοσιεύματα και εφημερίδων από άλλες αραβικές χώρες, όπως πχ το Κουβέιτ, επαναδιατύπωσαν την καταγγελία τους ότι μεταξύ των ενόπλων της αντιπολίτευσης συγκαταλέγονται πολλοί μαχητές από άλλες αραβικές χώρες, κάτι που διαψεύστηκε, χωρίς βέβαια να παρουσιαστεί κανένα απτό στοιχείο, από το λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» που διατείνεται ότι αποτελείται μόνο από Σύρους υπήκοους.

Η ένταση μοιάζει, για τα καλά, να «μετακομίζει» και στο γειτονικό Λίβανο, όπου τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες απαγωγές υποστηρικτών είτε της συριακής αντιπολίτευσης είτε του καθεστώτος Ασαντ, κυρίως στο βορρά της χώρας. Μέχρι χτες αγνοούνταν επτά Σύροι και Λιβανέζοι πολίτες.

Την ίδια ώρα, το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, που στήθηκε μετά από προσπάθειες της τουρκικής διπλωματίας πέρυσι, εξέλεξε σε συνεδρίασή του στην Κωνσταντινούπολη ως επικεφαλής τον Κούρδο εξόριστο Αμπντελμπάσετ Σίντα, σε μια εμφανή προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις συριακών δυνάμεων που κατήγγειλαν το Συμβούλιο ότι «μεθοδεύει» την κυριαρχία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Ο Σίντα, στις πρώτες δηλώσεις του, κάλεσε τον Σύρο Πρόεδρο να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία σε αντιπρόεδρό του.

Ενδο-ιμπεριαλιστικές τριβές και παρασκήνιο

«Η στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αποκλειστεί» δήλωνε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Την προηγούμενη εβδομάδα στη Συρία σημειώθηκε μια σειρά επιθέσεων κατά εκπροσώπων του ρωσικού τεχνολογικο-επιστημονικού δυναμικού που απασχολείται στη χώρα. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου (9/06), στην πόλη Τιντζάρα βομβαρδίστηκε σπίτι που ζούσαν Ρώσοι ειδικοί, ενώ στο Δαμασκό άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά λεωφορείου που μετέφερε Ρώσους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την «αύξηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας». Αλλά την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ, η Ρωσία δε θα επιτρέψει την έγκριση, από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Οπως δήλωσε ο ίδιος, σήμερα η Συρία βρίσκεται στα πρόθυρα «εμφύλιων συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας», σημειώνοντας πως η εξωτερική επέμβαση θα οδηγούσε σε οδυνηρές συνέπειες για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Οι εξωτερικοί παίκτες σπρώχνουν την ένοπλη αντιπολίτευση σε ασυμβίβαστες προσεγγίσεις, σε συνέχιση των συγκρούσεων, που δημιουργεί την ελπίδα σ' αυτή την αντιπολίτευση για επανάληψη του λιβυκού σεναρίου», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Στο «παιχνίδι» εισήλθε δυναμικά και η ισραηλινή ηγεσία, που σε γενικές γραμμές, παραμένει σιωπηλή. Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Μοφάζ κάλεσε τις «μεγάλες δυνάμεις να επέμβουν και να διώξουν τον Ασαντ που διαπράττει γενοκτονία, όπως έκαναν με τον Καντάφι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ