Τρίτη 12 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Το δίπολο «δεξιά» - «αριστερά» στο β' γύρο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ, που βρίσκεται στην προεδρία και πλασσάρεται ως ο δήθεν «αέρας αλλαγής στην ΕΕ», φαίνεται ότι προσεγγίζει το στόχο της αυτοδυναμίας στη 577μελή Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι τα «παζάρια» που διεξάγονται, ήδη, από τις προεδρικές εκλογές με τις «όμορες» πολιτικές δυνάμεις διαχείρισης του συστήματος θα φουντώσουν. Οσο για την αποχή αυτή κυμάνθηκε στο 43%, ενώ κυριάρχησε το ψευτοδίλημμα «δεξιά» - «αριστερά».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Αριστερό Μέτωπο (σχήμα όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ) δε συνεργάστηκαν πριν τις βουλευτικές κάλπες. Εντούτοις, αλλεπάλληλες ήταν οι διαβεβαιώσεις εκατέρωθεν, έμμεσες ή άμεσες, περί αλληλοστήριξης για να επικρατήσει η «αριστερά» απέναντι στη «δεξιά» στον β' γύρο που γίνεται την Κυριακή 17 Ιούνη. Ετσι, τα ΜΜΕ μιλούσαν, χτες, για «νίκη» της «αριστεράς», εννοώντας το συνονθύλευμα διαχειριστικών προσεγγίσεων, που σε καμία περίπτωση δε θέτει ζήτημα σύγκρουσης με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, με τα μονοπώλια, με τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι συνεργαζόμενοί του συγκέντρωσαν 34,4%, το Γκολικό UMP 34,1%, το Εθνικό Μέτωπο 13,6%, το Αριστερό Μέτωπο 6,91%, οι Πράσινοι 5,46%. Μεγάλος χαμένος των εκλογών το κεντρώο Δημοκρατικό Μέτωπο του Φρανσουά Μπαϊρού με 2,3%, που συνεθλίβη από την πόλωση μεταξύ Σοσιαλιστών και UMP. Από τον α' γύρο εκλέγονται 36 βουλευτές, εκ των οποίων οι 22 είναι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Για να εκλεγεί ένας βουλευτής από τον α' γύρο θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+ και να εκφράζει το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της περιφέρειάς του. Συνήθως αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και έτσι οι περισσότερες έδρες κρίνονται στο β' γύρο όπου συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι εφόσον οι ψήφοι που έχουν συγκεντρώσει εκφράζουν το 12,5% των εγγεγραμμένων της περιφέρειάς τους.

Ηττα Μελανσόν

Ο Μελανσόν είχε ποντάρει πολλά στην εκλογή του ίδιου στην περιοχή Ενιν - Μπουμόν στο βορρά, αναμετρούμενος με την Μαρίν Λεπέν. Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 42,36% και 22.280 ψήφους, ενώ ο Μελανσόν κατετάγη στην ίδια κάλπη τρίτος μετά τον υποψήφιο του ΣΚ (αυτός είχε 23,5%) και έλαβε 21,19% χάνοντας την έδρα. Συν τοις άλλοις κινδυνεύει να χάσει τη δυνατότητα να έχει κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή. Σε δηλώσεις μετά την προσωπική του ήττα ο Μελανσόν αποσύρθηκε από το δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνει την Κυριακή 17 Ιούνη, στηρίζοντας στην περιοχή του τον υποψήφιο του ΣΚ.

Ο ΓΓ του ΓΚΚ, Π. Λοράν, εκτιμά ότι «το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τη θέληση των Γάλλων να αλλάξουν τη σελίδα της Δεξιάς», ενώ διαπιστώνει ότι το Μέτωπο Αριστεράς είναι η δεύτερη δύναμη της Αριστεράς. Καλεί σε ψήφο την επόμενη Κυριακή για ένα μεγάλο γκρουπ βουλευτών του Μετώπου στη Βουλή, «στα πλαίσια μιας μεγάλης πλειοψηφίας της Αριστεράς». Επίσης, καλεί τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν όσους υποψηφίους της Δεξιάς έχουν μείνει, να φράξουν το δρόμο στο Εθνικό Μέτωπο και να ψηφίσουν τον «αριστερό» υποψήφιο με το μεγαλύτερο ποσοστό σε κάθε νομό στο β' γύρο, δηλαδή τους Σοσιαλιστές και τους λοιπούς.

Ενδιαφέρον έχει ένα ακόμα στοιχείο που μπήκε από τους σύμμαχους των Σοσιαλιστών και αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα. Η Ντουφλό (Οικολόγοι), που είναι και υπουργός Στέγασης στη κυβέρνηση Ολάντ, άνοιξε το θέμα της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης. Συνέχεια στο θέμα έδωσε και ο Μπαϊλέ (πρόεδρος σύμμαχου κόμματος) που πρότεινε η κάνναβη να πωλείται στα φαρμακεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε πλήρη εξέλιξη η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος (2017-04-25 00:00:00.0)
Προβάλλουν «επιλογές» εξίσου καταστροφικές για το λαό (2015-12-10 00:00:00.0)
Εγκλωβισμένος ο λαός στη διαχείριση του συστήματος (2012-04-24 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται «συγκυβέρνηση» με Σοσιαλιστές (2012-04-07 00:00:00.0)
«Πλυντήριο» της σοσιαλδημοκρατίας... (2012-04-07 00:00:00.0)
Στην ουρά της «προοδευτικής» διαχείρισης του καπιταλισμού (2010-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ