Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προβάλλουν «επιλογές» εξίσου καταστροφικές για το λαό

Σε στήριξη των αντιπάλων του «Εθνικού Μετώπου» υπό όρους καλεί και το «Μέτωπο της Αριστεράς»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ελάχιστα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες του β' γύρου των περιφερειακών εκλογών, την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε χτες τα στελέχη της κυβέρνησής του να υπερασπιστούν τις «αξίες της δημοκρατίας», στο φόντο των διεργασιών που πυροδότησε η πρωτιά που στον α' γύρο εξασφάλισε το «Εθνικό Μέτωπο» (Front National - FN) στις 6 από τις 13 περιφέρειες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στεφάν Λε Φολ, μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ολάντ ζήτησε «σαφήνεια» στις «συμπεριφορές» των πολιτικών υπευθύνων, εννοώντας προφανώς ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να πειστεί ο λαός ότι η αντιλαϊκή συνταγή κομμάτων όπως το PS (Σοσιαλιστικό Κόμμα) είναι προτιμότερη ή λιγότερη οδυνηρή από τις εξίσου αντιλαϊκές προτάσεις του FN, που προσπαθεί να αναδειχθεί στη θέση του καλύτερου προστάτη των συμφερόντων του γαλλικού κεφαλαίου.

Νερό στο μύλο της λαϊκής παραπλάνησης ρίχνουν και «αριστερές» δυνάμεις όπως το «Μέτωπο της Αριστεράς» (Front de Gauche - FG), όπου τα τελευταία χρόνια συμμετείχε και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας. Ο πρόεδρος του FG, Ζαν Λυκ Μελανσόν, σε συνέντευξή του στη «Λε Μοντ», κάλεσε και αυτός σε στήριξη των υποψηφίων που στο β' γύρο αναμετρούνται με υποψηφίους του FN, «με τον όρο ότι υπάρχει διαφορά» (μεταξύ των ακροδεξιών υποψηφίων και των μη ακροδεξιών).

Η προσπάθεια του FG να μην καλέσει ανοιχτά και «άκριτα» σε υπερψήφιση και των υποψηφίων της Δεξιάς, συνδέεται προφανώς με την ανησυχία ότι θα υποστεί νέο πλήγμα της επιρροής του (τα ποσοστά του την Κυριακή μόλις που ξεπέρασαν το 4,1%), αλλά και με νέες διεργασίες στον οπορτουνιστικό χώρο και στη σοσιαλδημοκρατία, στις οποίες φαίνεται ότι πρωτοστατούν τουλάχιστον ορισμένες από τις δυνάμεις του. Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Μελανσόν πρωτοστατεί στην «Πρωτοβουλία» για ένα «Σχέδιο Β» στην Ευρώπη (μαζί με Ιταλούς σοσιαλδημοκράτες πρώην υπουργούς και «αριστερούς», τύπου Βαρουφάκη και Ζ. Κωνσταντοπούλου), ενώ πριν μερικούς μήνες είχε εκφράσει την προθυμία του, στις προεδρικές εκλογές του 2017, να είναι επικεφαλής μιας ευρύτερης συνεργασίας «προοδευτικών» δυνάμεων, κλείνοντας το μάτι και σε δυσαρεστημένους του PS που ψάχνουν νέα πολιτική στέγη.

  • Χτεσινά δημοσιεύματα στο γαλλικό Τύπο επικαλούνταν πληροφορίες από πηγές των ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες αναγνωρίστηκε και ο τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας που συμμετείχε στο μακελειό στο πολιτιστικό κέντρο «Μπατακλάν», που κόστισε τη ζωή πάνω από 90 ατόμων στις 13 Νοέμβρη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για 23χρονο μουσουλμανικής καταγωγής, που το 2013 είχε πάει με 10μελή ομάδα στη Συρία για να πολεμήσει με τους τζιχαντιστές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ