Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αγκυρα ο Αϊντε

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε προχτές το βράδυ ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που (σε μήνυμα που ανάρτησε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης) έκανε λόγο για «ουσιαστική συνάντηση» για την «Κύπρο και την περιοχή, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις». Σύμφωνα με την τουρκική «Χουριέτ», η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών και μετά δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ χτες ο Αϊντε θα συνέχιζε τις επαφές του στην Αγκυρα.

Το ταξίδι Αϊντε στην Αγκυρα γίνεται σε μια περίοδο που στο τραπέζι των εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, το θέμα της διατήρησης ή αλλαγής του «καθεστώτος των εγγυήσεων» φαίνεται ότι θα εξελιχτεί σε πεδίο ζωηρών παζαριών, σύμφωνα με το «σχήμα» που κάθε πλευρά εκτιμά ότι καλύτερα υπηρετούνται τα μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα σχέδιά της. Για παράδειγμα, η Βρετανία έχει μεν δηλώσει ότι δεν επιθυμεί διατήρηση των εγγυήσεων, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμιά αλλαγή όσον αφορά τη διατήρηση των στρατιωτικών της βάσεων στο νησί, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα διατηρήσει τα πλεονεκτήματα που χρόνια της προσφέρει σε όλη τη Μέση Ανατολή η «ειδική σχέση» της με την Κύπρο.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε φτάνοντας προχτές στην Αθήνα, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μίλησε για «συγκρατημένη αισιοδοξία ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και ιδιαίτερα η Τουρκία να συμβάλει, πέραν της ρητορικής, εμπράκτως σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και την αφορούν». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο να καταλήξουμε σε λύσεις», αλλά «υπάρχουν εμπόδια που αφορούν τις εδαφικές προσαρμογές, το περιουσιακό, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Υπάρχει δρόμος να καλυφτεί και τα περί Μαρτίου είναι υπερβολικά αισιόδοξα». Επέμεινε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Θέλω να τονίσω ότι δεν μπορεί να επανέλθει το σχέδιο Ανάν, το οποίο απερρίφθη. Εγώ υποστήριξα το σχέδιο Ανάν. Δεν ξέρω αν το πλήρωσα, αλλά αυτό που με ενδιέφερε δεν ήταν το πολιτικό κόστος και αυτό πρέπει να διακρίνει κάθε ηγέτη. Αναγνώρισα το αποτέλεσμα, πήγα κόντρα στο ρεύμα, αλλά αυτό που με νοιάζει σήμερα είναι το πώς επιτυγχάνω την αποδοχή του 76% που απέρριψε το σχέδιο Ανάν, δηλαδή να ανταποκριθώ στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, που ουδέποτε έπαψα να θεωρώ εύλογες, ακόμα και αν διαφωνούσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ