Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Υπό αίρεση και η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Νέες διαστάσεις δείχνει να παίρνει διαρκώς η αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας, καθώς μετά την αναστολή των διαπραγματεύσεων για τον αγωγό «Turkish Stream», δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέπειες και για τη διμερή συνεργασία που αφορούσε την κατασκευή μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη νότια περιοχή Ακούγιου (που είχε συμφωνηθεί να γίνει με τη συμμετοχή της ρωσικής «Rosatom»).

Ετσι, χτες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι «όπως δεν εξαρτιόμαστε στη μια ή την άλλη πόρτα για το εμπόριο, η Τουρκία δεν είναι όμηρος της τεχνολογίας μιας χώρας όσον αφορά τα πυρηνικά της εργοστάσια (που θέλει να φτιάξει)». Υποστήριξε ακόμα ότι «υπάρχουν πολλές χώρες, πολλές εταιρείες που είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας». Θυμίζουμε ότι μερικές μέρες πριν, ο ΥΠΕΞ της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε καταδικάσει μια σειρά περιορισμούς που επέβαλε η Μόσχα σε διμερείς οικονομικές συνεργασίες και προειδοποίησε για την πιθανότητα τα όσα ακολουθούν την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» από τουρκικά «F-16» να προκαλέσουν «διαρκείς συνέπειες» στις σχέσεις των δύο χωρών.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η «Χουριέτ» μετέδωσε ότι χτες το πρωί ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έκανε «αιφνιδιαστική επίσκεψη» στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι τις προηγούμενες μέρες ο Ντεμιρτάς πραγματοποίησε επίσκεψη διάρκειας μιας βδομάδας στις ΗΠΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ