Πέμπτη 21 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Δεδομένες η λιτότητα και οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

«Ανέγγιχτο» θα παραμείνει το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα, διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Η όποια αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού μνημονίου, στόχο έχει να το προσαρμόσει στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η βαθιά κρίση σε Ιταλία και Ισπανία
Η όποια αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού μνημονίου, στόχο έχει να το προσαρμόσει στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η βαθιά κρίση σε Ιταλία και Ισπανία
Ολοένα και πιο περισσότερο αποκαλύπτεται ότι η περιβόητη «αναδιαπραγμάτευση» του ελληνικού μνημονίου, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια νέα προσαρμογή της συμφωνίας στα δεδομένα που γεννά το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Αυτό έκανε σαφές ξανά χτες η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι υπάρχει ομοφωνία στην ΕΕ όσον αφορά στην ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει τους όρους της δανειακής σύμβασης. Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη αλλαγή του χρονικού πλαισίου επίτευξης των στόχων, σημείωσε πως η γερμανική κυβέρνηση δε θα βασισθεί σε εικασίες, αλλά σε δεδομένα που θα προέλθουν από την επόμενη έκθεση της τρόικας.

Την έλευση της τρόικας στην Αθήνα περιμένει και η Γερμανίδα καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ, πριν από τη λήψη νέων αποφάσεων για την Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» πως «δεν έχουμε πιέσει πολύ την Ελλάδα και ούτε πρόκειται να το κάνουμε».

Σαφέστερος όλων ήταν ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, μιλώντας σε αυστριακή εφημερίδα, είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα παραμείνει «ανέγγιχτο». Πρόσθεσε ακόμα ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Α. Σαμαρά, επισήμανε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για χρονοδιαγράμματα, αλλά όχι για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για την ανταγωνιστικότητα και την ουσία του προγράμματος λιτότητας και ότι τη θέση αυτή έχουν, όπως λέει, όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

Εξίσου σαφής ήταν και ο πρόεδρος της Bundesbank (γερμανική κεντρική τράπεζα), Τζ. Βίντμαν, ο οποίος σε συνέντευξή του είπε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας «είναι η βάση για τη μελλοντική βοήθεια στη χώρα». «Οι εκλογές δεν έχουν αλλάξει τίποτα αναφορικά με αυτό», πρόσθεσε και κάλεσε την Ελλάδα να φέρει ξανά σε τροχιά το πρόγραμμά της εάν η τρόικα αποφανθεί ότι έχει εκτροχιαστεί. Για την Ιταλία δήλωσε πως είναι σε καλύτερη θέση από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση.

Σενάρια και εκβιασμοί

Στο μεταξύ, «ζεστά» κρατούν τα αστικά επιτελεία στην ΕΕ και το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με τον οίκο «Fitch», ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος είναι σε θέση να απορροφήσει τις αναταράξεις από μια υποθετική ελληνική έξοδο από το ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η έξοδος αυτή θα είναι οργανωμένη.

«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές έχουν αμελητέα άμεση έκθεση στο κρατικό χρέος της Ελλάδας - συνήθως λιγότερο από το 1% επί της καθαρής θέσης (...) ωστόσο, μια άτακτη ελληνική έξοδος θα μπορούσε να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών, με την επιμόλυνση να πλήττει την πιστοληπτική ποιότητα και την αξία των περιουσιακών στοιχείων, οδηγώντας σε συμπίεση των κεφαλαίων για τις ασφαλιστικές», σημειώνει στην έκθεσή του.

Στο παιχνίδι των εκβιασμών του λαού για να θωρακιστεί ο ευρωμονόδρομος παραμένει και η εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια προς την Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν στη σημερινή συνεδρίασή τους την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε το Μάη. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν αποκλειστικά για να εξοφληθεί η συνεισφορά της Ελλάδας (900 εκατ. ευρώ) προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Στην ατζέντα της συνάντησης, που ξεκινάει επίσημα σήμερα με το Γιούρογκρουπ, είναι η κρίση στην Ευρώπη, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η γενικότερη οικονομική κατάσταση, αλλά και το επόμενο «πακέτο» επιδοτήσεων προς τα κράτη - μέλη (2014-2020). Την επόμενη μέρα, θα ακολουθήσει η Σύνοδος των υπουργών όλης της ΕΕ, με αντικείμενο τις «συστάσεις» για τη δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών - μελών, τα αποτελέσματα της G20, το φόρο για την ενέργεια και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Συστήνουν περισσότερο Μπολκεστάιν

Στο μέτωπο των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, η Κομισιόν ζητάει από την Ελλάδα νέο κύκλο παρεμβάσεων σε δικηγόρους, λιανεμπόριο, τουρισμό, εκπαίδευση και πολλά άλλα «κλειστά» επαγγέλματα, εκτιμώντας ότι τα «οφέλη» στην ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις θα είναι υψηλά. Σε αναλυτικό απολογισμό, εκατοντάδων σελίδων, της εφαρμογής στην Ελλάδα της οδηγίας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών (γνωστή ως «Μπολκεστάιν»), η Κομισιόν προβλέπει σε βάθος 5-10 ετών 6,7% αύξηση της παραγωγικότητας, με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία της Γιούροστατ, τo κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011 ανήλθε στο 82% του μέσου κοινοτικού. Στην ΕΕ το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρατηρήθηκε στο Λουξεμβούργο με 274% του μέσου κοινοτικού όρου, στην Ολλανδία με 131% και την Αυστρία με 129%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Ρουμανία με 49% και τη Βουλγαρία με 45%. Στο μεταξύ, σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον της Ιαπωνίας για την κρίση της Ευρώπης, καθώς «αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», όπως δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάνε απεμπλοκή του ΔΝΤ... (2013-07-20 00:00:00.0)
Κόντρες με αιχμή το ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» (2013-07-06 00:00:00.0)
Σενάρια για την Ελλάδα στη σκιά της βαθιάς κρίσης (2012-09-27 00:00:00.0)
Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για το μέλλον του ευρώ (2012-07-25 00:00:00.0)
Φουντώνουν πάλι οι εκβιασμοί στο λαό (2012-07-14 00:00:00.0)
Ξορκίζουν το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας (2011-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ