Πέμπτη 21 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τις αιτίες της προσφυγιάς

Η «Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων» τιμήθηκε χθες διεθνώς με εκδηλώσεις και αφιερώματα που στην πλειοψηφία τους κρύβουν την ουσία του ζητήματος. Οντως, μετανάστευση και προσφυγιά, με τις διαστάσεις που πήραν (ειδικά μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κρατών, την προσωρινή υποχώρηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, μέσα σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας του κεφαλαίου), γεννούν προβλήματα για τους λαούς που ξεριζώνονται, αλλά και τους λαούς όσων χωρών δέχονται κύματα μεταναστών. Η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της προεκλογικά ξανάπαιξαν το «χαρτί» του μεταναστευτικού, της «ασφάλειας» και εγκληματικότητας (το ξανάκαναν στις ευρωεκλογές του 2009, στις τοπικές του 2010). Στρέφουν μέρος της λαϊκής οργής σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, αποπροσανατολίζουν, απομονώνοντας και διογκώνοντας ένα από τα μύρια προβλήματα που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει στο λαό. Ρίχνουν νερό στο μύλο της «Χρυσής Αυγής», μετά τάχα ανησυχούν για την επιρροή της.

Ολοι τους αποσιωπούν ότι η όξυνση της επιθετικότητας και του ανταγωνισμού του κεφαλαίου όπως εκδηλώθηκε με τις στρατιωτικές επεμβάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη (επεμβάσεις όπου συμμετείχαν ενεργά οι ελληνικές κυβερνήσεις) προκάλεσε τεράστια κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς. Το ίδιο κάνουν οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις σε Σομαλία, Σουδάν. Τα ίδια έρχονται αν υλοποιηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ενάντια στη Συρία. Αρα μετανάστες και πρόσφυγες δεν ήρθαν εδώ για διακοπές. Τους έφεραν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι όπου συμμετέχει με συγκεκριμένο καταμερισμό η άρχουσα τάξη της Ελλάδας. Τους έφεραν οι αστικές κυβερνήσεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η φτώχεια, τα αντιδραστικά καθεστώτα που υπηρετούν τον ιμπεριαλισμό. Τους έφερε το κεφάλαιο και τα κόμματά του, τους αξιοποιεί για να βγάζει περισσότερη υπεραξία, να θησαυρίζει από την κακοπληρωμένη δίχως δικαιώματα εργασία τους, να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό ως πολιορκητικό κριό για να γκρεμίσει τις όποιες κατακτήσεις κέρδισε η εργατική τάξη, να την διασπά, να αυξάνει την καταστολή. Τους έφεραν όλοι αυτοί που τώρα θέλουν να απαλλαγούν από ένα κομμάτι μεταναστών και παίρνουν γι' αυτό νέα κατασταλτικά μέτρα. Θέλουν περισσότερο «ελεγχόμενη» μετανάστευση, γι' αυτό κλείνουν τις στρόφιγγες, αφού η καπιταλιστική κρίση αύξησε τον εφεδρικό στρατό ντόπιων ανέργων.

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο να μένουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες σε τρώγλες (από όπου ιδιοκτήτες εισοδηματίες θησαυρίζουν) ή να περιπλανώνται άστεγοι. Είναι όμως κατηγορηματικά αντίθετο στη φυλάκισή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πέρα από τις συγκεκριμένες προτάσεις του για μαζικό απεγκλωβισμό τους από τη χώρα (με απαραίτητη προϋπόθεση την απειθαρχία στις ντιρεκτίβες της ΕΕ), χρόνια τώρα κάνει παρεμβάσεις για το κέντρο της Αθήνας ζητώντας π.χ. να αξιοποιηθούν δημόσια ή δημοτικά αναξιοποίητα κτίρια, να στεγάσουν αξιοπρεπώς τους μετανάστες/πρόσφυγες που είναι άστεγοι ή ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες για τους ίδιους και τους περιοίκους. Το ΚΚΕ έχει μηδενική ανοχή στα κυκλώματα πορνείας, ναρκωτικών και άλλα, που δρουν με Ελληνες και μετανάστες. Φαινόμενα απόλυτα συμβατά με το καπιταλιστικό σύστημα, που διογκώνονται όσο εντείνεται η κρίση και η σήψη του. Το Κόμμα ούτε νομιμοποίηση της πορνείας ψήφισε ούτε των ναρκωτικών, όπως έκαναν (λιγότερο ή περισσότερο) υποστηρικτές της επιχείρησης «νόμος και τάξη». Ωστόσο θεωρεί βρώμικη και επικίνδυνη την προσπάθεια να χρεώνεται αποκλειστικά στους μετανάστες/πρόσφυγες η αύξηση αυτών των φαινομένων, ενώ οι αστικές κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτε για να χτυπήσουν τα οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ