Τρίτη 3 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Απέρριψε τις προσφυγές βουλευτών για αναδομικά

Πάνω από 850 οι αιτήσεις, άλλες 240 εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια

Φραγμό στις αναδρομικές οικονομικές αξιώσεις των βουλευτών έβαλε χτες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, καθώς με σχεδόν ομόφωνη απόφαση (30-5) απέρριψε τις σχετικές προσφυγές των 500 περίπου βουλευτών, πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των αιτήσεων που κατατέθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο ανέρχεται σε 850 περίπου και αυτό γιατί κάποιοι βουλευτές υπέβαλαν δύο αιτήσεις για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Επίσης, ανάλογες αγωγές, πλέον των 240, έχουν κατατεθεί και στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας, απ' όπου αναμένεται η έκδοση σχετικών αποφάσεων.

Με τις προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι πρώην βουλευτές διεκδικούν με το νόμιμο τόκο τις διαφορές των αποδοχών τους που δεν τους χορηγήθηκε, όπως υποστηρίζουν, μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών με αποφάσεις του Μισθοδικείου, μέσω της εφάπαξ έκτακτης παροχής για την τετραετία 2003-2007. Οι βουλευτές ισχυρίζονται ότι οι αποδοχές των δικαστικών αυξήθηκαν με κριτήριο το ανώτατο πλαφόν των μηνιαίων αποδοχών του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που ανέρχεται σε 10.271 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ανώτατο αυτό πλαφόν αντιπροσωπεύει τις αποδοχές των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων.

Πάντως, στο σκεπτικό της χτεσινής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σημειώνεται ότι η εφάπαξ έκτακτη παροχή που έλαβαν οι δικαστές για το 2003-2007 και με την οποία εξομοιούνται οι αποδοχές τους με αυτές του προέδρου του ΕΕΤΤ είναι ανεξάρτητη (ειδικές συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος) και δεν συνδέεται με το μισθολόγιο των δικαστών, έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί ζήτημα αναπροσαρμογής της βουλευτικής αποζημίωσης. Να σημειωθεί ότι κανείς από τους πρώην ή νυν βουλευτές του ΚΚΕ δεν έχουν καταθέσει προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή στα διοικητικά δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ