Τρίτη 3 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Στα σκαριά τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα

Προέχουν οι ανειλημμένες δεσμεύσεις, παζάρια για την «αναδιαπραγμάτευση». Στην Αθήνα, τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών

Καμιά διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να γίνει για το συμφέρον του λαού. Καμιά ανοχή στις αυταπάτες που πάνε να καλλιεργήσουν συγκυβέρνηση - τρόικα
Καμιά διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να γίνει για το συμφέρον του λαού. Καμιά ανοχή στις αυταπάτες που πάνε να καλλιεργήσουν συγκυβέρνηση - τρόικα
Νέο κύκλο σφαγής εργατικών δικαιωμάτων και μάλιστα με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, προετοιμάζουν, μέσα και έξω από τη χώρα, τα επιτελεία και οι διαχειριστές των υποθέσεων του κεφαλαίου. Την ερχόμενη Πέμπτη, ξεκινά η επίσημη διαβούλευση ανάμεσα στη νέα συγκυβέρνηση και τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, που θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι και το τέλος της βδομάδας.

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ξεκινά και η «αξιολόγηση» της μέχρι τώρα πορείας του αντιλαϊκού προγράμματος. Η ολοκλήρωση των προβλεπόμενων αντιλαϊκών «δεσμεύσεων», αποτελεί τον όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, για τα 30 δισ. ευρώ από τα δάνεια της τρόικας, που προγραμματίζεται τον Οκτώβρη. «Αυτό που προέχει είναι να παραμείνουμε στις δεσμεύσεις μας», είναι το μήνυμα που απέστειλαν κυβερνητικοί παράγοντες που συμμετείχαν σε χτεσινή ευρεία διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Περιβάλλοντος.

Η εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί αποτελεί και την προϋπόθεση, προκειμένου να «τεθούν τα άλλα ζητήματα», όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος. Σε κάθε περίπτωση και πριν από την εκταμίευση της δόσης του Οκτώβρη θα έχουν προηγηθεί η επικαιροποίηση του μνημονίου και η δέσμευση ότι θα τηρηθούν οι στόχοι για τα πακέτα με τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που θα κλιμακωθούν μέχρι το 2014.

Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, ο Γιόργκ Ασμουσεν, στέλεχος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαβεβαίωσε χτες από το συνέδριο του «Εκόνομιστ» ότι καμιά απολύτως επαναδιαπραγμάτευση που να αμφισβητεί τις κεντρικές κατευθύνσεις του μνημονίου και τους όρους του δεν μπορεί να υπάρξει. Οπως είπε, «η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να σπαταλά πολύτιμο χρόνο, προσπαθώντας να αποφύγει ή να κάνει πιο ήπιο το πρόγραμμα» και ότι «η πρώτη προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η εφαρμογή του προγράμματος».

Μήνυμα στους κεφαλαιοκράτες

Προαναγγέλλοντας επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι «η εφαρμογή του Μνημονίου έχει ουσιαστικά σταματήσει στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, η καθυστέρηση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι ριψοκίνδυνη. Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το χρέος/ΑΕΠ μέχρι το 2020, θα απαιτηθεί νέα χρηματοδότηση», η οποία όπως υποστήριξε θα δυσκολέψει την κατάσταση, κύρια επειδή η ΕΕ δεν μπορεί να ζητά συνεχώς δάνεια για μια χώρα που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Προκαλώντας το λαό που στενάζει, υποστήριξε ξεδιάντροπα ότι «δεν μπορούμε από χώρες με χαμηλά εισοδήματα να ζητούμε τη στήριξη για την Ελλάδα, που οι μισθοί στο Δημόσιο είναι κατά μέσο όρο 3.000 ευρώ»! «Με ή χωρίς το μνημόνιο - υποστήριξε - κάθε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια παρόμοια προσαρμογή, για να φέρουμε την οικονομία και πάλι στο προσκήνιο και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Καθησυχαστικό μήνυμα προς τα ξένα και ντόπια ενεργειακά συμφέροντα έστειλε από το ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου. Τόνισε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), τον αγωγό Ελλάδας - Τουρκίας - Ιταλίας (IGTI), ενώ με τη φράση «δεν παραβλέπονται» τοποθετήθηκε για τους «Trans Adriatic Pipeline» (TAP) - που έχει πάρει προβάδισμα για το αζέρικο αέριο - και «South Stream» (το ρώσικο σχέδιο).

Ο Χ. Σαχίνης, επικεφαλής της ΔΕΠΑ, που μέσα στην κρίση αύξησε τα κέρδη της και αποτελεί βασικό κρίκο στην «αλυσίδα» των ιδιωτικοποιήσεων, γνωστοποίησε ότι το φυσικό αέριο από την Κύπρο «δεν θα έρθει όλο με αγωγό», κάτι που προτιμούσε η ελληνική πλευρά, εκτός των εφοπλιστών που έχουν κατάλληλα πλοία για μεταφορά υγροποιημένου αερίου. Ο R. Scoufias, γενικός διευθυντής Ελλάδας, του αγωγού «Trans Adriatic Pipeline» (TAP), έκανε λόγο για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ και 2.000 θέσεις εργασίας (στην κατασκευή) σε σχέση με το ελληνικό τμήμα του αγωγού.

Το ζήτημα της σύνδεσης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με τη χονδρεμπορική αγορά, προκειμένου να καλύπτονται τάχα τα «κόστη» παραγωγής, έθεσε επιτακτικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός, μιλώντας στο συνέδριο. Η αξίωση δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ, αλλά το σύνολο των ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών, που στην πραγματικότητα απαιτούν εγγυημένα υπερκέρδη μέσω ενός σταθερού και αυτοματοποιημένου μηχανισμού αναπλήρωσης κάθε είδους εξόδου που μπορεί να πλήξει το οριζόμενο, από τους ίδιους, «εύλογο» κέρδος!

Στο πρόβλημα της ρευστότητας της αγοράς εστίασε ο Α. Καλλιτσάντσης, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ζητώντας 5ετές σχέδιο για την αντιμετώπισή του.

Απροκάλυπτος εμπαιγμός

Οι ροές κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τους ντόπιους βιομηχάνους και για άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας ήταν το αντικείμενο χτεσινής συνάντησης του νέου υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (αναλαμβάνει την ερχόμενη Πέμπτη) με το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γ. Ασμουσεν.

Τέλος, το διακανονισμό της «οφειλής» για τη συμμετοχή της χώρας στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας συμφώνησε η συγκυβέρνηση με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς. Από την πρόσφατη εκταμίευση της τρόικας (1 δισ. ευρώ) πληρώθηκαν στο κοιναγορίτικο ταμείο τα 450 εκατ., ευρώ, ενώ ακόμη 450 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν τον Οκτώβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟικά ναρκαλιευτικά για την προστασία του ΤΑΡ (2024-01-12 00:00:00.0)
Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ για τα Ενεργειακά (2015-08-19 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής των αγωγών (2013-06-06 00:00:00.0)
Σήμερα οι υπογραφές για τον αγωγό ΤΑΡ (2013-02-13 00:00:00.0)
Σταθερή προσήλωση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια (2012-09-29 00:00:00.0)
Σύνθετη και επικίνδυνη διαπλοκή (2011-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ