Τρίτη 3 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
Η ΔΑΣ εξέλεξε δύο έδρες στη διοίκηση

Η Παράταξη συμμετείχε πρώτη φορά στις εκλογές

Παρά τις λυσσασμένες προσπάθειες της ΠΑΣΚΕ να εμποδίσει την ενισχυμένη παρουσία των ταξικών δυνάμεων, στις εκλογές του Σωματείου Επισιτισμού Βόλου η ΔΑΣ, που για πρώτη φορά έπαιρνε μέρος, κατάφερε να βγει δυνατή από την κάλπη. Ψήφισαν 120 εργαζόμενοι (118 έγκυρα ψηφοδέλτια ) και η ΔΑΣ πήρε 36 ψήφους, (ποσοστό 31%) και 2 έδρες στη νέα διοίκηση του σωματείου, ενώ η ΠΑΣΚΕ, χάνοντας μεγάλο μέρος της δύναμής της, πήρε 82 ψήφους, (ποσοστό 69%) - στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 159 ψήφους - και 5 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο, (στο προηγούμενο είχε και τις 7).

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού του ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι «το αποτέλεσμα είναι βήμα στο ζωντάνεμα του Σωματείου και θα το αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων των συναδέλφων και των συμφερόντων τους».

Οπως σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα, η ΠΑΣΚΕ ήθελε να γίνουν εκλογές μόνο με τη δική της συμμετοχή, χωρίς κουβέντα για το ρόλο που πρέπει να παίζουν τα Σωματεία, χωρίς να πάρει θέση για τα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η κρίση και για λύσεις πραγματικά σε όφελος των εργαζομένων. Και καταγγέλλει συγκεκριμένες ενέργειες της ΠΑΣΚΕ και εργοδοτών που στόχευαν στις ταξικές δυνάμεις, όπως:

  • «Πήραν όλα τα μέτρα, να εμποδίσουν τη μαζικότητα των εκλογών, την εγγραφή νέων μελών, τη συζήτηση με τους εργαζόμενους.
  • Εγραψαν, με το ζόρι ή εν αγνοία τους, εργαζόμενους στο Σωματείο και τους ανάγκασαν να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ.
  • Σε γνωστή αλυσίδα καφέ, εκβίασαν τους εργαζόμενους «όποιος ψηφίσει το ΠΑΜΕ δεν έχει θέση στην επιχείρηση», «αν θέλετε να ψηφίσετε, ψηφίστε ΠΑΣΚΕ». Οταν έγινε καταγγελία στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, δεν πήραν θέση, ούτε το διέψευσαν.
  • Την πρώτη μέρα των εκλογών, υποψήφια της ΔΑΣ, δέχτηκε επίθεση από μέλος της ΠΑΣΚΕ, επειδή μοίραζε ανακοινώσεις στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.
  • Προσπάθησαν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα, έχοντας γράψει στο μητρώο μελών, δεκάδες μέλη άλλων κλαδικών σωματείων, που έχουν ψηφίσει σε αυτά. Από την άλλη, διέγραψαν από αυτό παλιούς, ενεργούς στο επάγγελμα εργαζόμενους, με μόνο κριτήριο αν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές».

Ενώ απευθυνόμενη στους εργαζόμενους του κλάδου, η ανακοίνωση επισημαίνει: «Τώρα είναι η ώρα, χωρίς καμιά αναμονή, να οργανώσουμε την πάλη μας. Να συμμετέχουμε και να δυναμώσουμε την Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ, να γραφτούμε στο Σωματείο, να αντιπαλέψουμε συλλογικά τη θύελλα που έρχεται. Οι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ θα πρωτοστατήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων έχει ήδη αρχίσει. Στη μάχη αυτή, η "ομάδα" των εργαζομένων "παίζει" με πουλημένο προπονητή: Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ίδιος πολιτικά με την πλειοψηφία στο Σωματείο μας και στο ΕΚΒ, είναι έτοιμος να υπογράψει μείωση μισθών ως 18 %! Για να νικήσουμε, τέτοιοι συνδικαλιστές πρέπει να πάνε στην άκρη, να πάρουμε οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια μας!

Επόμενος μεγάλος σταθμός είναι η 48ωρη απεργία 11 και 12 Ιούλη. Καλούμε τους εργαζόμενους να στηριχτούν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να εμπιστευτούν τη δύναμή τους. Μαζί να οργανώσουμε την επιτυχία της απεργίας, γνωρίζοντας από τα πριν, ότι η εργοδοτική, ξεπουλημένη πλειοψηφία του Σωματείου, θα την υπονομεύσει, προς όφελος των εργοδοτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ