Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Δέκα εταιρείες ελέγχουν το 70% του κλάδου

Μόλις 10 από τις 2.500 περίπου επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων που λειτουργούν στη χώρα καρπώνονται το 70% του κλάδου. Αυτό προκύπτει από κλαδική μελέτη της ICAP, ορισμένα από τα συμπεράσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης, η συγκεκριμένη αγορά χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης «γεγονός που οφείλεται στην κυριαρχία λίγων εταιρειών και ιδιαίτερα αυτών που κατά κύριο λόγο εκπροσωπούν διεθνή εμπορικά σήματα». Εντονη είναι και η γεωγραφική συγκέντρωση των επιχειρήσεων του κλάδου καθώς η πλειοψηφία τους εδρεύει σε τουριστικές περιοχές της χώρας και κυρίως στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ιονίου.

Η συνολική αγορά των ενοικιάσεων αυτοκινήτου σε αξία παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 7% την περίοδο 2000 - 2010 καταγράφοντας σημαντική μείωση το 2008 και μικρότερη το 2009 και το 2010. Οι μακροχρόνιες μισθώσεις αντιπροσωπεύουν το 77% της αγοράς και το υπόλοιπο 23% οι τουριστικές βραχυχρόνιες μισθώσεις. Σημειώνεται, ακόμη, ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από τον εισερχόμενο τουρισμό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τη μικρή μείωση κατά 1,4% των συνολικών πωλήσεων για 53 επιχειρήσεις του κλάδου το 2010 τελικά καταγράφτηκε σημαντική αύξηση κερδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ