Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ
«Εθνικό ζητούμενο» η στήριξη του κεφαλαίου

Σε «εθνικό ζητούμενο» αξιώνουν οι εξαγωγείς να αναχθεί η στήριξη με κάθε τρόπο του κεφαλαίου που εκπροσωπούν. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις της προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χρ. Σακελλαρίδη. Η πρόεδρος του Συνδέσμου, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα ανάλυσης για τις εξαγωγικές δραστηριότητες το πρώτο τρίμηνο του 2012, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αποτελούν άμεσες προτεραιότητες τόσο σε επίπεδο επίσημης πολιτείας όσο και του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας ως εθνικό ζητούμενο η τόνωση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων και η εδραίωση σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος (...)».

Ο «χάρτης» των εξαγωγών του πρώτου τριμήνου, που περιλαμβάνει τα 100 πιο εξαγώγιμα προϊόντα και τους 100 κυριότερους προορισμούς, φαίνεται να αναδεικνύει νέες αγορές για τη δράση του εξαγωγικού κεφαλαίου και αυξημένες προσδοκίες ιδίως για τις χώρες της Β. Αφρικής και τον τομέα του εφοδιασμού πλοίων. «Οι χώρες της Β. Αφρικής μπορούν να αποτελέσουν τα Νέα Βαλκάνια για ελληνικές επενδύσεις και ενισχυμένες εμπορικές σχέσεις».

Μεταξύ άλλων, από την έρευνα του ΠΣΕ προκύπτει ότι στη λίστα των 100 πιο εξαγώγιμων προϊόντων «μπήκαν» 15 κατηγορίες σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2011 που αφορούν κυρίως προϊόντα μηχανολογικού εξοπλισμού, δομικά υλικά, κοσμήματα και πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, και είδη οικιακής χρήσης.

Πρώτα στη λίστα εμφανίζονται τα καύσιμα με ποσοστό 34,6% επί του συνόλου των εξαγωγών (στην πραγματικότητα πρόκειται για εικονικό δείκτη που «ανεβάζει» πλασματικά το σύνολο των εξαγωγών, αφού περιλαμβάνει τα ναυτιλιακά καύσιμα και τα καύσιμα με τα οποία εφοδιάζεται η ναυσιπλοΐα). Ακολουθούν τα δομικά υλικά με ποσοστό 12,15%, τα τρόφιμα και ποτά με 11,03%, τα μηχανήματα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός με 5,76% και τα φάρμακα και καλλυντικά με 4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ