Πέμπτη 5 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Εισφορές τακτικής» από πολύ μεγάλα εισοδήματα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σημαντικές αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές ανακοίνωσε, χτες, ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση λήψης μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η κυβέρνηση Ολάντ. Πρόκειται για μέτρα που σε πρώτο επίπεδο πλήττουν κυρίως τα πολύ υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες εταιρείες, όπως είχε προαναγγείλει προεκλογικά ο Ολάντ, που στηρίχτηκε σε μερίδα του γαλλικού κεφαλαίου που και είχε ανοιχτά ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης συνεισφοράς του για να «αντισταθμιστούν» τα μέτρα λιτότητας που μπορούν να οδηγήσουν σε ξέσπασμα λαϊκής οργής που θα απειλούσε και τα δικά τους συμφέροντα και μέσα στη Γαλλία. Το τμήμα αυτό του κεφαλαίου προώθησε την άνοδο του Ολάντ στην προεδρία, ως καλύτερο διαχειριστή που θα φέρει σε πέρας τον ανταγωνισμό με το ισχυρό γερμανικό κεφάλαιο στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Ζαν Μαρκ Ερό, μέσα στο 2012 θα πρέπει να εξοικονομηθούν 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2013 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και οι προβλέψεις ανάπτυξης που εμπεριείχε ο προϋπολογισμός που είχε «περάσει» η προηγούμενη κυβέρνηση Σαρκοζί, με την πρόβλεψη ανάπτυξης πλέον να μην ξεπερνά το 0,3% έναντι 0,7%. Ενα τμήμα αυτών των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, προβλέπεται να συγκεντρωθεί από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα πολύ υψηλά εισοδήματα που ξεπερνούν τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μια εισφορά που μπορεί να φτάσει και το 53%. Εκτακτη εισφορά προβλέπεται και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες τράπεζες και ενεργειακές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που κατέχουν μετοχές σε ενεργειακές επιχειρήσεις, της τάξης του 47%, από την οποία αναμένεται να συγκεντρωθεί άλλο ένα 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτές οι εισφορές θα είναι μάλλον εφάπαξ. Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα αυξηθεί στο 3% η φορολογία στα μερίσματα, 0,2% σε κάθε χρηματιστηριακή συναλλαγή, στο 30% από 14% στις μετοχές για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και στο 10% από 8% για τους μετόχους. Αναμένεται εντός των επομένων ημερών να ανακοινωθεί και αύξηση του φόρου μεταβίβασης περιουσίας και αποδοχής κληρονομιάς.

«Πακέτο» με αυτά ανακοινώθηκε το «πάγωμα» των δημοσίων δαπανών που σημαίνει μηδενική αύξηση σε προσωπικό και στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο για τουλάχιστον μια τριετία. Οπως δήλωνε ο πρωθυπουργός Ερό, δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη, ούτε ν' αντικατασταθεί κάποιος που συνταξιοδοτείται μέχρι νεωτέρας. Εξαίρεση αποτελούν οι τομείς της αστυνομίας, της ασφάλειας - υπουργείο Εσωτερικών - και της εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ