Πέμπτη 5 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Αντιδράσεις ενάντια σε ορυχείο αμερικανικής πολυεθνικής

Από τις διαδηλώσεις λαϊκών οργανώσεων ενάντια σε αμερικανική μεταλλευτική πολυεθνική
Από τις διαδηλώσεις λαϊκών οργανώσεων ενάντια σε αμερικανική μεταλλευτική πολυεθνική
ΛΙΜΑ.--

Σε μετωπική σύγκρουση βρίσκονται η κυβέρνηση του προέδρου Ογιάντα Ουμάλα και οι λαϊκές οργανώσεις που έχουν θέσει στο επίκεντρο του αγώνα τους τη δραστηριότητα των ξένων πολυεθνικών μεταλλευτικών εταιρειών που στην κυριολεξία οργιάζουν στο Περού.

Χτες η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις επαρχίες Σελεντίν, Χουαλγκαγιόκ και Καχαμάρκα μετά το θάνατο τριών διαδηλωτών και τον τραυματισμό ακόμη είκοσι σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά τη διάρκεια νέου γύρου κινητοποιήσεων των οργανώσεων της περιοχής εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να δώσει «πράσινο φως» για την κατασκευή ορυχείου χρυσού της εταιρείας «Conga», θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου «Newmont Mining». Κατασκευή στην οποία αντιτίθενται οι λαϊκές οργανώσεις για τις συνέπειες στο περιβάλλον και στο δίκτυο ύδρευσης, αλλά και για τους όρους «υποτέλειας» της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ της «Conga» και της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Αλαν Γκαρσία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ουμάλα, που ανέλαβε πέρσι δεσμευόμενη για την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας και του ξεπουλήματος της χώρας, κυρίως όσον αφορά τη δραστηριότητα των ξένων μεταλλευτικών εταιρειών, από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι «θα τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας». Ακολουθεί δε την ίδια ακριβώς πολιτική με τον Γκαρσία, θέτοντας επίσης ως προτεραιότητα τον ορυκτό πλούτο, την ατμομηχανή της οικονομίας, τομέα που συνιστά το 60% των εξαγωγών της χώρας και το 20% των κρατικών εσόδων. Ετσι, υπεραμύνεται της κατασκευής του ορυχείου στην Καχαμάρκα, τονίζοντας ότι είναι η μεγαλύτερη επένδυση σε πηγές μεταλλευμάτων (4,8 δισεκατομμύρια δολάρια) στο Περού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης και λαϊκών οργανώσεων (2012-07-14 00:00:00.0)
Εντείνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις (2008-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ