Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Χωρίς επίσημες ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση εμπειρογνωμόνων από το Ιράν και την ομάδα των «6» στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Διπλωματικές διαρροές υποστήριζαν ότι επί της ουσίας δεν έγιναν διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης, αλλά τέθηκαν στο τραπέζι οι αναλυτικές θέσεις και προτάσεις των δύο πλευρών, ενώ αναμένονται αρκετές νέες επαφές σε χαμηλότερο τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή του 39χρονου Παλαιστινίου Ακραμ Ρικχάουι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε εννιά χρόνια φυλάκισης από ισραηλινό δικαστήριο ως ένοχος για τη μεταφορά βομβιστών αυτοκτονίας από τα παλαιστινιακά εδάφη προς το Ισραήλ. Ο Ρικχάουι πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ κα τρεις μήνες, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του και δεν τη σταμάτησε όταν τερμάτισαν την ανάλογη κινητοποίησή τους άλλοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Λόγω της επιβαρυμένης υγείας του και από άλλα προβλήματα - διαβήτη και άσθμα - κινδυνεύει να πεθάνει ανά πάσα στιγμή, επισημαίνει η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Γιατροί για την Ειρήνη».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε συνδυασμό τεχνικών προβλημάτων και ανθρώπινου λάθους αποδίδεται από την ειδική επιτροπή των γαλλικών αρχών, που επί 23 μήνες ερευνούσαν τα μαύρα κουτιά του «Airbus A300», η πτώση του στον Ατλαντικό την 1η Ιουνίου του 2009, παρασύροντας στο θάνατο 228 ανθρώπους. Σύμφωνα με την έκθεση, οι πιλότοι της μοιραίας πτήσης 447 της «Air France» από Ρίο προς Παρίσι δεν αντέδρασαν όπως θα έπρεπε στο υπαρκτό πρόβλημα των λανθασμένων ενδείξεων θερμοκρασίας των τουρμπίνων του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να χάσει ύψος και να συντριβεί.

ΚΑΪΡΟ.-- Στη σύσταση «χριστιανικής αδελφότητας» προχωρούν Κόπτες ακτιβιστές, όπως ανακοίνωσαν χτες, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τη διαρκώς αυξανόμενη επιρροή σε όλα τα επίπεδα των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων».

NTAKΑΡ.-- Τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών της 150μελούς βουλής πήρε το κόμμα «Ενωμένοι στην Ελπίδα» του νεοεκλεγέντος προέδρου της Σενεγάλης Μάκι Σαλ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, εκλέγοντας 119 βουλευτές. Το «Σενεγαλέζικο Δημοκρατικό Κόμμα» του προκατόχου του Αμπντουλάγε Ουάντε πήρε μόλις 12 έδρες.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενα 8χρονο κοριτσάκι πέθανε στην Ινδονησία από τη γρίπη των πτηνών, ανεβάζοντας στα οκτώ τα θύματα της νόσου από την αρχή του χρόνου.

ΣΕΟΥΛ.-- Ερευνες με την κατηγορία της δωροδοκίας ξεκίνησαν χτες οι νοτιοκορεατικές αρχές σε βάρος του 76χρονου Λι Σανγκ Ντέουκ, μεγαλύτερου αδελφού του προέδρου της χώρας Λι Μιουνγκ Μπακ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Η βουλή της Ρουμανίας απέρριψε χτες με 221 ψήφους υπέρ και οκτώ αποχές την πρόταση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτωρ Πόντα να απομακρυνθεί ο πρόεδρος της χώρας Τράγιαν Μπασέσκου από τα καθήκοντά του για κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος. Η βουλή έκρινε πως αρμοδιότερο για μία τέτοια απόφαση είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο. Το ίδιο 24ωρο, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη το στρατιωτικό ελικόπτερο που τους μετέφερε στην αεροπορική βάση Μπόμποτς της επαρχίας Μποζάου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ