Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα ψέματα για τον ΕΛΓΑ...

Στην τηλεοπτική εκπομπή του «MEGA» παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Κ. Σαρρής και παρουσίασε τα ...«επιτεύγματα» του ΕΛΓΑ στον ένα χρόνο εφαρμογής του νέου νόμου που «όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει». Ο κ. πρόεδρος παρουσίασε μια ιδανική εικόνα οικονομικής εξυγίανσης του ΕΛΓΑ που προσπάθησε να το περάσει ως πρότυπο εν μέσω κρίσης και για άλλους οργανισμούς του Δημοσίου.

Ουσιαστικά στάθηκε στο γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ από ελλειμματικός κατά 300 εκατ. ευρώ που ήταν, σήμερα είναι πλεονασματικός κατά 100 εκατ. ευρώ.

Για να δούμε όμως πώς έγινε αυτό το «θαύμα».

1) Ο ΕΛΓΑ καλύπτει ασφαλιστικά μόνο μέρος της παραγωγής που πιθανά έχει το κάθε χωράφι, π.χ. αν το βαμβακοχώραφο έχει 350 ή 400 κιλά το στρέμμα ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο τα 300 ή 320 κιλά το στρέμμα.

2) Δεν καλύπτει ασφαλιστικά πάρα πολλές αιτίες ζημιάς, όπως πέρσι τον περονόσπορο στα αμπέλια και το πράσινο σκουλίκι στο βαμβάκι.

3) Ο ΕΛΓΑ μείωσε τα λειτουργικά έξοδα περικόπτοντας οδοιπορικά, εκτός έδρας και μείωσε τους μισθούς και το προσωπικό, με αποτέλεσμα να γίνονται πλημελλώς οι εκτιμήσεις.

4) Οι εισφορές των αγροτών από εισφορά επί του τιμολογίου πώλησης των προϊόντων 3% που ήταν με τον προηγούμενο νόμο επιβάλλονται πλέον στρεμματικά, ανεξάρτητα αν ο αγρότης πάρει παραγωγή, ανεξάρτητα αν ο αγρότης πουλήσει την παραγωγή και ανεξάρτητα σε ποια τιμή θα πουλήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ