Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλει περισσότερο ψάξιμο η στάση του Μάνεση

-- Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από τη «Χαλυβουργία» και υπάρχει μια βεβαιότητα ότι θα κλείσει το εργοστάσιο εάν συνεχιστεί η απεργία. Πώς μπορεί να αντισταθεί ο λαός τη στιγμή που υπάρχουν τέτοιες πιέσεις και υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι οι απεργίες κλείνουν τις επιχειρήσεις;

-- Μια «Χαλυβουργία» δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό. Οι επιχειρήσεις κλείνουν είτε γιατί πάνε σε άλλες χώρες είτε γιατί σε συνθήκες κρίσης δεν αντέχουν να λειτουργούν και χρεοκοπούν. Δείτε πόσες έχουν κλείσει, λίστα ολόκληρη είναι. 'Η μείωσαν την παραγωγή ή έκαναν απολύσεις, γιατί δεν είχαν δουλειά, χωρίς να υπάρχει απεργία, χωρίς ν' ανοίξει μύτη.

Εμείς λέμε το εξής πράγμα: Θέλει περισσότερο ψάξιμο η στάση του εργοδότη, γιατί ο εργοδότης από την αρχή έβαζε αυτό που βάζει ο ΣΕΒ. Οτι αν θέλετε να κάνουμε επενδύσεις θα μας μειώσετε το ρεύμα, τη φορολογία και τις εργοδοτικές εισφορές. Αυτό το αίτημα έβαζε και στις συναντήσεις τις 3μερείς του υπουργείου.

Δεύτερον, ενώ υποτίθεται θα κλείσει το εργοστάσιο, ζήτησε και του παραχωρήθηκε το λιμάνι στον Ασπρόπυργο. Εν πάση περιπτώσει οι εργάτες δεν μπήκαν σ' αυτή τη λογική, οι εργάτες ζήτησαν να παρθούν πίσω οι απολυμένοι και η τελευταία πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου πήρε υπόψη μια σειρά πράγματα. Ζητάνε να πάρει πίσω 40 απολυμένους και τους υπόλοιπους 80 στο βαθμό που αυξηθεί ο τζίρος. Κοιτάξτε να δείτε και οι άνθρωποι αυτοί - δεν είναι θέμα πείσματος αφορά ολόκληρο το εργατικό κίνημα - πρέπει να μπουν έχοντας το κεφάλι ψηλά, όχι με το κεφάλι κάτω, γιατί αυτό θα κάνει ζημιά σε άλλα εργοστάσια.

Λοιπόν ή ο Μάνεσης έχει τζίρο και σταδιακά μπορεί να απορροφήσει τους απολυμένους ή να μη λέει ότι θα το κλείσει. Πού ξέρουμε εμείς ότι θα το κλείσει και ότι δεν είναι εκβιασμός για το φυσικό αέριο, για το ρεύμα, προς τον Χατζηδάκη και τον Παναγιωτόπουλο, υπουργό και υφυπουργό; Είναι πιο μπλεγμένα τα πράγματα.

Και υπάρχει ένα άλλο: Αν όλα τα εργοστάσια σήμερα στην Ελλάδα, οι κλάδοι οι βιομηχανικοί, αντιστέκονταν στις ατομικές συμβάσεις, αντιστέκονταν σε πράγματα που δεν έχουν σχέση άμεσα με την πορεία της επιχείρησης και μακροπρόθεσμα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Βεβαίως μια εστία δεν επαρκεί να λύσει ένα πρόβλημα του κινήματος, αλλά και αυτή η εστία έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Αλλά είναι απαράδεκτη και η στάση της ΓΣΕΕ. Να μην είστε σίγουροι, δηλαδή, πού οφείλεται η στάση της εργοδοσίας. Και ότι δεν έχει να κάνει και με ζητήματα που αφορούν γενικότερα τον κλάδο του μετάλλου και ανταγωνισμούς και τέτοια.

Αλλά εν πάση περιπτώσει, υπάρχει η απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης που λέει ότι από τους 120 - συμφώνησαν όλοι και οι απολυμένοι - να πάρει τους 40 και εφόσον έχει αύξηση τζίρου, γιατί προβλέπεται να μπει σε έργα, να απορροφηθούν και οι απολυμένοι. Μάλιστα, ορισμένοι είναι και για σύνταξη. Δηλαδή μετά από ένα χρόνο θα έχει μειωθεί και το προσωπικό. Δεν πρέπει να κάνει κι αυτός κάπου πίσω; Τι θα γίνει; Αλλά βέβαια, όταν βγαίνει η ΓΣΕΕ και λέει αυτά, δίνει αέρα στα πανιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ