Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Μαστίγιο και καρότο για τα βάρβαρα μέτρα

Προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και απειλεί με καταστολή των αγώνων

Την τακτική του μαστίγιου και του καρότου χρησιμοποιεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να εφαρμόσει τα νέα άγρια μέτρα. «Πρώτο μας μέλημα είναι να μην υποστούν άλλες θυσίες οι Ελληνες», δήλωσε ανερυθρίαστα χθες (στο Μέγκα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.

Μέρος αυτού του θεάτρου που παίζει, είναι η ιστορία με τα περιβόητα «ισοδύναμα μέτρα». Η συγκυβέρνηση καλλιεργεί την εικόνα ότι ψάχνει «κωδικό - κωδικό» τις δαπάνες των υπουργείων για να αποτρέψει τις νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ύψους 205 εκατομμυρίων, που όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό των μέτρων ύψους 14,5 δισ. (11,5 +3 δισ.) που προωθεί από κοινού με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).

Από την άλλη, σπεύδει να κάνει επίδειξη πυγμής απέναντι στους λαϊκούς αγώνες, διαμηνύοντας ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε κλιμάκωση της καταστολής. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το όπλο της επιστράτευσης σε βάρος των απεργών.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες. Δεν θα αφήσει να παίξουν παιχνίδια με τη δημόσια υγεία και δεν θα αφήσει να δεχθεί και άλλο πλήγμα ο τουρισμός μας. Τέρμα πια με τους εκβιασμούς και τις απειλές», τόνισε χθες, επιβεβαιώνοντας ότι η τακτική της κατασυκοφάντησης, των ψεμάτων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υπονόμευσης και του κτυπήματος των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αμέσως μετά συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν τρόποι» για να επιβάλει η κυβέρνηση τη θέλησή της, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν η επιστράτευση των απεργών περιλαμβάνεται σε αυτούς ο εκπρόσωπος το άφησε ορθάνοιχτο λέγοντας: «ελπίζω να μην χρειαστεί να φθάσουμε έως εκεί».

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι την Τετάρτη, που έχει προγραμματιστεί η επόμενη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τόσο τα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που είχαν ψηφιστεί τον περασμένο Μάρτη και αφορούν το 2012, όσο και το πακέτο των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που αφορούν τη διετία 2013-2014, ώστε να τα παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας στις 24 του μήνα.

Επιχείρηση παραπλάνησης

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να παραπλανήσει το λαό καλλιεργώντας την εικόνα ότι τάχα τα μέτρα αυτά αφορούν κατ' εξοχήν το δημόσιο τομέα, για να χρυσώσει το χάπι σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει τις επισκέψεις του στα υπουργεία, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι υπ' αριθμόν ένα στόχος είναι η δραστική μείωση του κράτους, που ο Α. Σαμαράς στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει «νούμερο ένα εχθρό του τόπου».

Η αλήθεια όμως είναι ότι σχεδόν εξολοκλήρου το πακέτο των 11,5 δισ. αφορά δραστικές περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, μέχρι 4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον περιορισμό των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Μάλιστα, από το ΔΝΤ έχει συσταθεί να συγκεντρωθούν σχεδόν όλα τα επιδόματα σε ένα, που θα δίνεται μόνο στο 20% των πολιτών που ανήκουν στον «φτωχό πληθυσμό».

Επίσης μέχρι 2 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι θα προέλθουν από τη συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος είναι να εκδιωχθούν από το Δημόσιο 150.000 υπάλληλοι έως το 2015. Ακόμα, μέχρι 4 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι θα «εξοικονομηθούν» από νέες περικοπές στις συντάξεις, με αιχμή τις αποκαλούμενες «υψηλές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ