Παρασκευή 27 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Ντοπαρισμένος ο Χονδροκούκης

Ο Ελληνας άλτης βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία κατά την εξέταση του πρώτου δείγματος

Τα πάνω κάτω ήρθαν για τον Δ. Χονδροκούκη τα πράγματα όσον αφορά τη συμμετοχή του στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Associated Press

Τα πάνω κάτω ήρθαν για τον Δ. Χονδροκούκη τα πράγματα όσον αφορά τη συμμετοχή του στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Μετά το θέμα με την αποβολή της Βούλας Παπαχρήστου έπειτα από απόφαση της ΕΟΕ για ρατσιστικού περιεχομένου σχόλιο που έκανε στο διαδίκτυο, χθες η ελληνική αποστολή που βρίσκεται στο Λονδίνο για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα.

Αιτία η αποκάλυψη ότι ο νεαρός αθλητής του ύψους Δημήτρης Χονδροκούκης, παγκόσμιος πρωταθλητής τον περασμένο Μάρτη στον κλειστό στίβο, βρέθηκε να είναι θετικός στην απαγορευμένη ουσία «Στανοζολόλη» κατά την εξέταση του πρώτου δείγματος που είχε δώσει πριν 15 ημέρες σε κλιμάκιο του παγκόσμιου αντιντόπινγκ οργανισμού (WADA). Ο έλεγχος είχε διεξαχθεί εντός Ελλάδας αιφνιδιαστικά σε Ελληνες αθλητές που επρόκειτο να ταξιδέψουν στο Λονδίνο. Πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα και του δεύτερου δείγματος αλλά φυσικά μετά από αυτή την εξέλιξη ο Ελληνας αθλητής δε θα λάβει μέρος στους Αγώνες.

Η είδηση έγινε γνωστή όταν ο πατέρας και προπονητής του Ελληνα πρωταθλητή, Κυριάκος Χονδροκούκης, εξέδωσε ανακοίνωση με το σκεπτικό, όπως είπε ο ίδιος, για «να προστατέψουμε τα υπόλοιπα μέλη της Ελληνικής αποστολής από οποιαδήποτε υποψία» αποκαλύπτοντας την ενημέρωση που είχε από την ΙΑΑΦ μέσω ΣΕΓΑΣ για το θετικό δείγμα του αθλητή.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως τόσο ο αθλητής όσο και ο προπονητής - πατέρας του δεν αμφισβητούν το πρώτο δείγμα το οποίο βρέθηκε θετικό, αλλά θα περιμένουν και την εξέταση του δεύτερου δείγματος, διατηρώντας την επιφύλαξη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να στείλουν τα δύο δείγματα προς εξέταση και σε άλλο διαπιστευμένο εργαστήριο. Ωστόσο, λίγο αργότερα έγινε γνωστό μέσω του νομικού εκπροσώπου του αθλητή, Γ. Μαραγκάκη, ότι η πλευρά του αθλητή θα ζητήσει επανεξέταση του πρώτου δείγματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, μίλησε για ένα νέο «κτύπημα» στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά επανέλαβε τη θέση του για «καθαρά» μετάλλια.

ΣΤΑΝΟΖΟΛΟΛΗ: Παλιά ουσία ...αναβολικό για άλογα (!)

Μπορεί να θεωρείται παλιά αναβολική ουσία με τις ρίζες όσον αφορά την χρησιμοποίηση της να βρίσκονται κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '80, ωστόσο εξαιτίας της δυναμικής της η «Στανοζολόλη» μέχρι σήμερα θεωρείται από τις πιο διαδεδομένες στον παγκόσμιο αθλητισμό. Αποτελεί συνθετικό στεροειδές με δομή παρόμοια με της τεστοστερόνης, κυκλοφορεί νόμιμα εδώ και 50 χρόνια ως φάρμακο για μια ποικιλία παθήσεων, όπως η μυική ατροφία και η αναιμία. Χρησιμοποιείται επίσης στην κτηνιατρική για την αύξηση της όρεξης, της μυικής μάζας, της οστικής πυκνότητας και της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων - ακόμα και ως παράνομο αναβολικό και στις ιπποδρομίες. Σκοπός της συγκεκριμένης ουσίας είναι η αύξηση της μυικής μάζας για αυτό έχει απαγορευτεί στον αθλητισμό.

Περισσότερο γνωστή έγινε όταν αποκαλύφθηκε να έχει κάνει χρήση της συγκεκριμένης ουσίας ο Καναδός αθλητής των σπριντ Μπεν Τζόνσον. Και στην Ελλάδα πάντως φαίνεται ότι ακόμα κρατάει η ...μπογιά της καθώς πριν λίγες ημέρες βρέθηκαν θετικοί σε σχετικό έλεγχο, ο πρωταθλητής στα 400 μέτρα Τηλέμαχος Ρούτας αλλά και ο ακοντιστής Γερβάσιος Φιλιππίδης.

Η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας από αθλητές μάλιστα το 2004 είχε γίνει αντικείμενο χλευασμού από τον πρόεδρο της WADA Ντικ Πάουντ, αφού σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «αλαζόνες ή ηλίθιους» τους αθλητές που κάνουν χρήση «τέτοιων ξεπερασμένων αναβολικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ