Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Νέα αύξηση της ανεργίας σημειώθηκε στη Βουλγαρία καθώς στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 έφθασε στο 12,3%, δηλαδή 409.700 ανθρώπους, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Τουλάχιστον ένα εκατομμύρια παιδιά ζουν σε καθεστώς φτώχειας ή απόλυτης φτώχειας στη Χιλή, σύμφωνα με επίσημη έκθεση. Σύμφωνα με την έκθεση η παιδική φτώχεια αυξήθηκε από 22,1 σε 22,8% μέσα στη διετία 2009-11 και 1 στα 4 παιδιά κάτω από 3 χρόνων είναι φτωχό. Τα πρωτεία έχουν η Αραουκανία στο νότο με 32,9%, ακολουθεί το Μπίο Μπίο με 30,8% και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι Βαλπαραΐσο με 25,7%.

ΓΚΡΟΖΝΙ.-- Τρεις Ρώσοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε οδικό φυλάκιο ελέγχου κοντά στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών. Νωρίτερα, στο γειτονικό Νταγκεστάν, δύο μέλη των «αντιτρομοκρατικών μονάδων» της Ρωσίας έχασαν τη ζωή τους και άλλο ένα τραυματίστηκε όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, μετέδωσε το πρακτορείο «Ρία Νόβοστι».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Ιοάν Ρους, ο οποίος κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» πιέσεις που δέχθηκε για το δημοψήφισμα σχετικά με την αποπομπή του Προέδρου Τράιαν Μπασέσκου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Στην αποστράτευση των 40 στρατηγών και ναυάρχων που βρίσκονται προφυλακισμένοι με κατηγορίες για τις υποθέσεις «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα» που αφορούν σε σχέδια συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την ανατροπή της, προχώρησαν χτες οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενέκρινε την απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, στέλνοντας επί της ουσίας μήνυμα ότι ο στρατός είναι πλέον υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Την τελευταία της πνοή άφησε την Κυριακή, σε ηλικία 93 ετών, η διάσημη τραγουδίστρια Τσαβέλα Βάργκας. Η Βάργκας γεννήθηκε στην Κόστα Ρίκα το 1919, αλλά σύντομα μετακόμισε στο Μεξικό, όπου ανδρώθηκε ως μουσικός και ερμηνεύτρια ενώ πριν φύγει από τη ζωή κατόρθωσε να εκπληρώσει το όνειρο της ζωής της: Να ταξιδέψει στην Ισπανία και να αποτίσει φόρο τιμής στον ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο ινδικό κρατίδιο Ουταρακάντ, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που προκαλούν οι μουσώνες, ενώ οι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες για επιζώντες σε κατεστραμμένα σπίτια.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 450 εργαζόμενοι παγιδεύτηκαν σε τούνελ της κινεζικής επαρχίας Λιαονίνγκ λόγω των βροχοπτώσεων που προκαλεί ο τυφώνας Ντάμρεϊ, με σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να τους απεγκλωβίσουν. Λόγω των βροχοπτώσεων αναφέρεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 10 άνθρωποι και 11 αγνοούνται.

MΠΑΜΑΚΟ.-- Ο Μαυριτανός Πρόεδρος, Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντελ Αζίζ, δήλωσε πως ο Αμπντάλα αλ Σενούσι, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Μουαμάρ Καντάφι, «θα πρέπει να δικαστεί στη Μαυριτανία», προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για πιθανή απέλασή του.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Κενυάτες αξιωματούχοι απήγγειλαν χτες κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε βάρος του Α' γραμματέα της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Κένυα, Ντουάιτ Σαγκαράι. Ο Σαγκαράι κατηγορείται για το φόνο της Ολγας Φονσέκα, που εκτελούσε χρέη πρέσβειρας στην Κένυα, στις 26 του περασμένου μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ