Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σταχτοπούτα» στη Λυρική

Ενα από τα ωραιότερα έργα κωμικής όπερας και από τα πιο αγαπημένα παραμύθια των παιδιών, ετοιμάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Πρόκειται για την «Σταχτοπούτα» του Ροσίνι, που αποτελεί νέα παραγωγή όπερας της ΕΛΣ και απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους. Θέμα του έργου, το οποίο ανεβαίνει την Κυριακή (11πμ) και θα παίζεται κάθε Κυριακή έως τις 23 του Απρίλη, είναι το γνωστό παραμύθι, αλλά με κάποιες διαφορές. Δεν υπάρχει η κακιά μητριά, αλλά ο Δον Μανίφικο, ένας ξεπεσμένος αριστοκράτης που ζει με τις δύο κόρες του και την προγονή του, την Αντζελίνα, της οποίας την καλοσύνη εκμεταλλεύονται και οι τρεις.

Η «Σταχτοπούτα» πρωτοπαίχτηκε το 1817, όταν ο Ροσίνι ήταν 25 χρόνων. Ο ίδιος τη χαρακτήρισε «ευτυχισμένη» όπερα. Το έργο έχει μια ανάλαφρη μουσική φρεσκάδα και είναι γεμάτο από θαυμάσιες μελωδίες, που σκοπό έχουν, πάνω απ' όλα, να αιχμαλωτίσουν και να ευχαριστήσουν την ακοή. Η Κάρμεν Ρουγγέρη, που σκηνοθετεί την παράσταση της Λυρικής, προσπάθησε να παρουσιάσει ένα έργο που θα γοητεύσει τους μικρούς θεατές και θα τους κάνει να αγαπήσουν την όπερα. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου: «Δημιουργήσαμε ένα μουσικό παραμύθι, μια όπερα για παιδιά, με 16 επιλεγμένες άριες και σύνολα από την όπερα, που συνδέονται μεταξύ τους με θεατρικούς διαλόγους και πρόζα, βασισμένους στο λιμπρέτο του Τζ. Φερέτι».

Η Βίκυ Στυλιανού έχει κάνει την προσαρμογή για μικρό μουσικό σύνολο, ο Ανδρέας Κουλουμπής έχει γράψει τους στίχους των τραγουδιών και η Χριστίνα Κουλουμπή υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια. Τη μουσική διεύθυνση ανέλαβαν οι: Δημήτρης Κατσίμπας, Γιώργος Αραβίδης, τη διεύθυνση χορωδίας ο Κωστής Κωνσταντάρας και τις χορογραφίες ο Ισίδωρος Σιδέρης. Τους ρόλους ερμηνεύουν εκ περιτροπής οι: Μαρίνα Φιδέλη, Κάτια Πάσχου (Σταχτοπούτα), Νίκος Στεφάνου, Μιχάλης Δημητρακάκος (Ραμίρο), Κωστής Κωνσταντάρας, Μιχάλης Κατσούλης (Νταντίνι), Δημήτρης Κάσσαρης, Κώστας Ντότσικας (Δον Μανίφικο) κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ