Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον Γκ. Μιζογκούτσι

 Γκ. Μιζογκούτσι: «Σταυρομένοι εραστές» (1954)
Γκ. Μιζογκούτσι: «Σταυρομένοι εραστές» (1954)
Αφιέρωμα στο έργο του Κέντζι Μιζογκούτσι, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς από καταβολής κινηματογράφου, διοργανώνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και με την υποστήριξη της Επιτροπής Εορταστικών Εκδηλώσεων για την Εκατονταετηρίδα Φιλικών Σχέσεων Ελλάδας - Ιαπωνίας. Την επιμέλεια του αφιερώματος, που ξεκινάει αύριο, στον κινηματογράφο «Παύλος Ζάννας» στη Θεσσαλονίκη, έχει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Μιχάλης Δημόπουλος.

Ο Κέντζι Μιζογκούτσι γεννήθηκε το 1898, στο Τόκιο και πέθανε το 1956 από λευχαιμία. Γιος ξυλουργού, μεγάλωσε με οικονομικές στερήσεις και μπόρεσε να ολοκληρώσει το σχολείο χάρη στην υποστήριξη της αδελφής του, που ασκούσε το επάγγελμα της γκέισας. Το γεγονός αυτό διευρύνει την κοινωνική ευαισθησία του και επηρεάζει σημαντικά τη θεματογραφία του. Αρχικά ήθελε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, στις αρχές όμως της δεκαετίας του '20, με τη μεσολάβηση ενός φίλου του ηθοποιού, προσλαμβάνεται ως ο άνθρωπος για όλες τις δουλιές σε ένα κινηματογραφικό στούντιο. Το 1922 ξεκινά τη σκηνοθετική του καριέρα γυρίζοντας δεκάδες ταινίες ετησίως. Δυστυχώς η δουλειά του αυτή έχει καταστραφεί. Αρκετές από τις ταινίες του φανερώνουν την επιρροή του σκηνοθέτη από τις αριστερές ιδέες της εποχής και γι' αυτό λογοκρίθηκαν από τις αρχές. Στη Δύση έγινε γνωστός μετά τη βράβευσή του με τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1952 για την ταινία «Η ζωή της Οχάρου».

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει, στις 5 το απόγευμα με την προβολή της ταινίας «Ο ξεπεσμός της Οσέν» (βουβό, 1934), ενώ θα προβληθούν περίπου 30 ταινίες συνολικά μέχρι και τις 20 του μήνα. Οι περισσότερες από αυτές θα προβληθούν και στην Αθήνα, στο «Παλλάς» από τις 22 μέχρι και τις 28 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ