Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Τεράστιες καταστροφές σε όλη τη χώρα

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή τη μεγάλη φωτιά στην Ουρανούπολη

Eurokinissi

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές που κατάκαιγαν εδώ και μέρες, δασικές και αγροτικές εκτάσεις σε Χαλκιδική, Αγ. Ορος, Αρκαδία και Κορινθία. Και αυτό καθώς τόσο οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών όσο και η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών απέδωσαν στο έργο της κατάσβεσης. Χτες, τα συγκεκριμένα μέτωπα ήταν σε ύφεση.

Ειδικότερα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Αγ. Ορος και έφτασε μέχρι την Ουρανούπολη - η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - συνέχισε να προκαλεί καταστροφές. Το μέτωπο της Ουρανούπολης περιορίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και πλέον το βάρος της κατάσβεσης εστιάζεται στις εστίες που καίνε τις δασικές εκτάσεις στο Αγ. Ορος και ειδικότερα στη θέση Αγιοπαυλίτικο Σπίτι. Μάλιστα, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, το μέτωπο εκτείνεται σε απόσταση επτά χιλιομέτρων. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 92 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 120 εθελοντές, 58 άτομα πεζοπόρα, 111 στρατιώτες και υδροφόρες της Τοπικής Διοίκησης. Παράλληλα χθες το πρωί, έφτασαν στη χώρα μας για να συνδράμουν στις προσπάθειες των συναδέλφων τους, 49 Σέρβοι πυροσβέστες με δύο λεωφορεία, δύο βοηθητικά οχήματα και τέσσερις υδροφόρες.

Από την άλλη, στην Αρκαδία και στην Κορινθία, μετά από τέσσερις ημέρες συνεχόμενης καταστροφής, τα μέτωπα ήταν σε ύφεση. Οπως έλεγαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα αλλά πολλές διάσπαρτες εστίες που ήταν εξίσου απειλητικές καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν κατά διαστήματα στην περιοχή, ήταν ικανοί να προκαλέσουν αναζωπυρώσεις. Για το λόγο αυτό, στην περιοχή ήταν διάσπαρτες και οι δυνάμεις του Σώματος προκειμένου να αντιμετωπίζουν άμεσα κάθε κίνδυνο.

Πίσω της όμως, η πυρκαγιά της Αρκαδίας άφησε επτά τραυματίες, πέντε πυροσβέστες και δύο πολίτες, με την κατάσταση της υγείας του ενός να εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Επίσης, περισσότερα από 55.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης έγιναν στάχτη ενώ αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές. Για το λόγο αυτό, συνολικά επτά περιοχές είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ιδιο ήταν και το σκηνικό στο Νεοχώρι Δομοκού όπου η κατάσταση χθες ήταν πολύ καλύτερη με πολλές όμως, διάσπαρτες εστίες.

Τέλος, πυρκαγιά ξέσπασε χθες το πρωί, στην περιοχή Πύλι Μαντουδίου στην Εύβοια. Η φωτιά που φέρεται να εκδηλώθηκε από κεραυνό, αντιμετωπιζόταν από 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Αιτία των καταστροφών η πολιτική εμπορευματοποίησης

Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Σ. Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Δ. Ζαχαριάδη, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής του ΚΚΕ, επισκέφθηκε προχθές την περιοχή της Ουρανούπολης, η οποία δέχθηκε και τα μεγαλύτερα πλήγματα από τη μανία της πυρκαγιάς.

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει πως: «η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής αναδείχνει με τραγικό τρόπο ότι δάση και ορεινοί όγκοι είναι απροστάτευτα, ότι κινδυνεύουν ζωές και βιός των ανθρώπων.

Οι αρμόδιοι φορείς, Δασαρχεία, Περιφέρεια και Δήμοι δεν έχουν ούτε τις ελάχιστες πιστώσεις, προκειμένου να προγραμματίσουν ή να ανταποκριθούν στα ελάχιστα έργα και εργασίες προστασίας των δασών. Τα περισσότερα από αυτά έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί πριν την έναρξη της περιόδου. Τα κονδύλια που δόθηκαν το 2012 στους δήμους όλου του Νομού Χαλκιδικής για την πυροπροστασία, δεν ξεπέρασαν τις 349.000 ευρώ, ενώ απ' αυτά ο Δήμος Αριστοτέλη πήρε 84.300 ευρώ. Με αποτέλεσμα για μια ακόμη χρονιά ο καθαρισμός του δασικού οικοσυστήματος της περιοχής, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και συντήρηση υδατοδεξαμενών, κρουνών υδατοληψίας, πυροφυλακίων, εργασίες που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης, να παραμένουν κενό γράμμα και για αυτήν τη χρονιά.

Το δάσος της περιοχής βρέθηκε και θα βρεθεί στο στόχαστρο. Κάθε λογής καταπατητές, τουριστικά και άλλα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα βολιδοσκοπούν το δασικό πλούτο της περιοχής. Συμφέροντα που αναπτύσσονται και θεριεύουν διαχρονικά πάνω στο έδαφος μιας πολιτικής που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί τα δάση και τους ορεινούς όγκους της χώρας. Ολα αυτά αποκαλύπτουν ότι η βασική αιτία για τις μεγάλες καταστροφές που ζούμε από τις πυρκαγιές κάθε χρόνο, είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης που ακολουθούν διαχρονικά και συνειδητά όλες οι αστικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις.

Τα δάση δεν μπορεί να ανήκουν σε κανένα, είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Προϋπόθεση ωστόσο για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείρισή τους, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, είναι ο κεντρικός σχεδιασμός και η λαϊκή οικονομία που θα υλοποιείται από τη λαϊκή εξουσία, προστατεύοντας το περιβάλλον και εξασφαλίζοντας λαϊκή ευημερία.

Αυτά που χρειάζονται άμεσα είναι:

  • Πλήρης και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.
  • Αμεσα μέτρα για την προστασία των καμένων δασών από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.
  • Ολική αποζημίωση για την καταστροφή των καλλιεργειών (ελαιόδεντρα - αμπέλια) των λαϊκών οικογενειών και των κτηνοτροφικών υποδομών. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.
  • Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
  • Λεπτομερής, δεσμευτικός σχεδιασμός αναδάσωσης.
  • Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και δασική υπηρεσία, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.
  • Αμεση χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.
  • Ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός για τον ορεινό όγκο με την ευθύνη των δασικών υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη της Τοπικής Διοίκησης».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέσα σε 48 ώρες περίπου 50 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα! (2021-07-27 00:00:00.0)
Σε ύφεση βρισκόταν χτες η φωτιά στην Αργολίδα (2016-08-06 00:00:00.0)
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Δερβενοχώρια (2016-06-30 00:00:00.0)
Μπαράζ πυρκαγιών σε όλη τη χώρα (2013-08-17 00:00:00.0)
Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου (2007-10-27 00:00:00.0)
Τραγικός απολογισμός (2004-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ