Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Επέμβαση αστυνομικών σε απεργία χρυσωρύχων

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η βίαιη καταστολή της απεργίας εργαζομένων στα ορυχεία πλατίνας «Μαρικάνα» της πολυεθνικής εταιρείας Λονμίν από ισχυρές νοτιοαφρικανικές αστυνομικές δυνάμεις προκάλεσε χτες άγνωστο αριθμό νεκρών και τραυματιών. Ωστόσο, το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε αργότερα πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα, ενώ τοπικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για «αρκετά» άψυχα κορμιά απεργών, μέσα σε λίμνες αίματος...

Μετά την επέμβαση των αστυνομικών, η διοίκηση της εταιρείας Λονμίν (που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πλατίνας στον κόσμο) προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους απεργούς, απειλώντας τους με απόλυση εάν δεν επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους ως σήμερα (Παρασκευή). Η εταιρεία είχε χαρακτηρίσει «παράνομη» την απεργία με μισθολογικά αιτήματα που ξεκίνησαν από τις 10 του μήνα οι εργαζόμενοι του ορυχείου.

Τον αποτροπιασμό του για τα βίαια γεγονότα που διαδραματίζονται την τελευταία βδομάδα στο ορυχείο Μαρικάνα (απέχει 100 χλμ βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ) και την απογοήτευσή του για τις αντιθέσεις που σημειώνονται ανάμεσα σε συνδικάτα εξέφρασε σε ανακοίνωσή του στις 14 του μήνα και το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ