Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις

Αποπέμφθηκε από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΕΚΚΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την αποπομπή της Συρίας από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) αποφάσισαν χτες αξιωματούχοι του 57μελούς οργανισμού σε διάσκεψη κορυφής στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, προκαλώντας την αντίδραση του Ιράν και τις διστακτικές επιφυλάξεις της Αλγερίας, του Πακιστάν και του Καζακστάν όσον αφορά ιδιαίτερα στις «αιματηρές επιθέσεις των αντικαθεστωτικών δυνάμεων»...

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΙΣ, Εκμελεντίν Ισχάνογλου, η απόφαση αποπομπής της Συρίας αποσκοπεί να στείλει διεθνώς το μήνυμα πως η «ισλαμική κοινότητα επιθυμεί μία πολιτική ειρηνική λύση και δεν θέλει άλλη αιματοχυσία στη Συρία»... Ο ίδιος υποστήριξε πως στη διάσκεψη «δεν υπήρξε και πολλή προθυμία» για την εξαπόλυση ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία...

Οπως αναμενόταν, η απόφαση του ΟΙΣ στη Μέκκα χαιρετίστηκε από τις ΗΠΑ, που τη χαρακτήρισαν «ισχυρό μήνυμα» έναντι του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Αλ Ασαντ, ενώ η Σαουδική Αραβία άσκησε έμμεσα πιέσεις σε αξιωματούχους άλλων χωρών του οργανισμού για συνέχιση του εξοπλισμού του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Ωστόσο, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, Σαουδάραβας μονάρχης Αμπντάλα, προσπάθησε να εμφανιστεί πιο «συμφιλιωτικός» απέναντι στον Ιρανό Πρόεδρο, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ (τον οποίο και είχε στο πλευρό του στο χώρο υποδοχής της διάσκεψης...) δείχνοντας πως «επιθυμεί την επίλυση της συριακής κρίσης».

Στη διάσκεψη μεταξύ άλλων σημειώθηκε εκ νέου η απαίτηση για απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και αποφασίστηκε η σύσταση Κέντρου Διαλόγου για το Ισλάμ προκειμένου να εκτονωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις κοινότητες σουνιτών και σιιτών...

Τέλος στην αποστολή κυανόκρανων του ΟΗΕ

Χτες επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ αποφάσισε ότι τερματίζει την αποστολή των 110 παρατηρητών του στη Συρία κρίνοντας ότι δεν ικανοποιούνται οι συνθήκες για τη συνέχισή της και μετά τις 20 του μήνα, οπότε λήγει ο χρόνος της. Πάντως, ο προεδρεύων του Σώματος, Γάλλος πρέσβης Ζεράρ Αρνό, είπε ότι ο ΟΗΕ θα υποστηρίξει ένα «νέο πολιτικό γραφείο» για την υποστήριξη των προσπαθειών ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τερματισμό της συριακής κρίσης.

Η Ρωσία πάντως είχε επισημάνει νωρίτερα ως απαραίτητη την παραμονή των κυανόκρανων, προειδοποιώντας ότι η αποχώρησή τους θα είχε «σοβαρές αρνητικές συνέπειες». Ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να απευθύνουν άλλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, έκκληση στην κυβέρνηση της Συρίας και την αντιπολίτευση για τερματισμό των συγκρούσεων στη χώρα, ενώ πρότεινε σήμερα να επαναληφθεί η συνεδρίαση του ΣΑ.

Συνάμα στην Κίνα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιεκί συναντήθηκε με την απεσταλμένη του Σύρου Προέδρου Μπουτάινα Σαάμπαν ενημερώνοντάς την μεταξύ άλλων και για τις επαφές του Πεκίνου με ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης. Ο Τζιεκί επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου για συνομιλίες μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και τη λήψη μέτρων που θα ικανοποιήσουν τη «λαϊκή απαίτηση για λογικές αλλαγές». Η Μπουτάινα εξήρε τις προσπάθειες χωρών «όπως η Κίνα και η Ρωσία που δεν είναι αποικιοκράτες ούτε συμπεριφέρονται στους λαούς ως τέτοιοι», σημειώνοντας ότι η επίσκεψή της στο Πεκίνο «έδωσε στην κινεζική ηγεσία την πραγματική εικόνα των εξελίξεων στη Συρία».

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, φθάνοντας χτες στη Βηρυτό απέφυγε να δεσμευτεί για τον εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι «υπόθεση των πολιτών της Συρίας».

Στη Δαμασκό η αξιωματούχος του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές Βάλερι Εϊμος σημείωσε ότι περίπου 2.500.000 Σύροι πολίτες χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.

Στη Γενεύη, νέα έκθεση της Επιτροπής Ερευνας του ΟΗΕ κατηγόρησε τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας και τους παραστρατιωτικούς «σαμπίχα» για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αμείωτες συγκρούσεις, φόβοι για το Λίβανο...

Οσον αφορά στο μέτωπο των συγκρούσεων, αυτές συνεχίστηκαν με αμείωτη σφοδρότητα σε Δαμασκό και Χαλέπι ενώ στη μεθοριακή πόλη Αζάζ καταγγέλθηκε ο εναέριος βομβαρδισμός ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων από βομβαρδιστικά της πολεμικής αεροπορίας με συνέπεια τουλάχιστον 30 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες άμαχους πολίτες (μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα).

Επιπλέον, εκρηκτική διαγράφεται και η κατάσταση στο Λίβανο όπου υπάρχουν φόβοι για διάχυση της συριακής κρίσης μετά τις προχτεσινές απαγωγές 20 σουνιτών από σιίτες σε αντίποινα για την απαγωγή συγγενούς τους στη Δαμασκό. Ηδη, μετά απ' αυτό, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν τους πολίτες των χωρών τους να εγκαταλείψουν άμεσα το Λίβανο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ