Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Ενταση για τις βραχονησίδες

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέα διπλωματική ένταση καταγράφεται στις σχέσεις Ιαπωνίας - Κίνας μετά την προχτεσινή άφιξη ομάδας Κινέζων εθνικιστών που φωτογραφήθηκε με σινικές σημαίες στις διαφιλονικούμενες (από το Πεκίνο) ιαπωνικές βραχονησίδες Σενκάκου (ή Ντιαόγιου στα κινέζικα) στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας προτού συλληφθούν από τις ιαπωνικές δυνάμεις.

«Θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυστηρά και μόνο στη βάση του νόμου» δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα. Προχτές βράδυ ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη στο Τόκιο να διαμαρτυρηθεί για «την παράνομη απόβαση» των 14 Κινέζων στα διαφιλονικούμενα νησάκια.

Απ' την άλλη, ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Φου Γινγκ ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ιάπωνα πρέσβη στο Πεκίνο «για το σοβαρό» περιστατικό της «παράνομης σύλληψης» των 14, εκ των οποίων οι δύο είναι δημοσιογράφοι σε τηλεοπτικό σταθμό, ένας συνδικαλιστής, ένας εκπαιδευτικός και οι άλλοι το επταμελές πλήρωμα του σκάφους. Επίσης, έξι από τους συλληφθέντες είναι από την «Επιτροπή Δράσης για την Υπεράσπιση των Νησιών Ντιαόγιου» του Χονγκ Κονγκ. Μέλη αυτής της επιτροπής είχαν αναρτήσει ανακοίνωση σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποιώντας τα σχέδιά τους να καταστρέψουν ιαπωνικό φάρο στο νησί, να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο της Κίνας και να εγκαταστήσουν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς πομπούς για να αναμεταδίδουν το σήμα από σινικά ΜΜΕ.

Ας σημειωθεί τέλος ότι λίγο πριν την ίδια επέτειο, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ είχε επισκεφθεί τις νοτιοκορεατικές βραχονησίδες Ντοκτντό (ή «Τακεσίμα» στα ιαπωνικά) που αυτές διεκδικούνται από το Τόκιο, προκαλώντας εντάσεις στις ιαπωνο-νοτιοκορεατικές διπλωματικές σχέσεις.

  • Δύο πολεμικά πλοία θα στείλει η Ρωσία στις Κουρίλες Νήσους στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ 25 Αυγούστου και 17 Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Η ενέργεια ενδέχεται να προκαλέσει την οργή της Ιαπωνίας (η οποία τα διεκδικεί) και να σημειωθεί νέα ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ