Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τις παροχές στο κεφάλαιο

Οσο τα δεδομένα... ανατρέπονται, θα παίρνονται νέα μέτρα, λέει ο υφυπουργός Οικονομικών, προϊδεάζοντας για τη σχεδιαζόμενη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων

Με συνδυαστικές κινήσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, προχωρά μεθοδικά στον οικονομικό στραγγαλισμό των λαϊκών στρωμάτων, στα πλαίσια της στρατηγικής επιλογής, που δεν είναι άλλη από τη στήριξη της μεγάλης αστικής τάξης σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης, αλλά και της δημιουργίας προϋποθέσεων επανόδου στην υψηλή κερδοφορία του κεφαλαίου, στη μετά - κρίση εποχή.

Τούτες τις μέρες που τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος και τα χαράτσια και ενώ άρχισαν ήδη να έρχονται τα ειδοποιητήρια της ΔΕΗ για το νέο χαράτσι στα ακίνητα, η συγκυβέρνηση παράλληλα με το εξοντωτικό πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ και τις αθρόες ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων, υποδομών και ακινήτων του Δημοσίου, ξεδιπλώνει την επίθεσή της και στο φορολογικό πεδίο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση νέου φορολογικού νόμου πολλών αντιλαϊκών μποφόρ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε «διαβούλευση» το ερχόμενο φθινόπωρο με στόχο να τεθεί προς ψήφιση στο τέλος του 2012 - αρχές του 2013.

Πλευρές του νέου φορολογικού πογκρόμ σε βάρος των μισθωτών, συνταξιούχων και φτωχών μικροαστικών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα κρατικά έσοδα Γ. Μαυραγάνης, τη στιγμή κατά την οποία η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα μείωση της φορολογίας κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, στο όνομα της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της δημιουργίας ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων...

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, εμφανίζεται να δηλώνει, ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για μείωση της φοροδιαφυγής κατά 3,5 - 4 δισ. ευρώ, τη διετία 2013 - 2014, τα σπασμένα θα τα πληρώσουν και πάλι οι... συνήθεις ύποπτοι. Κι όχι μόνο αυτό: Θεωρεί επίσης αναπόφευκτη τη λήψη νέων μέτρων, λόγω του μεγαλύτερου βάθους που θα παρουσιάσει φέτος η οικονομική κρίση, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της τρόικας και της συγκυβέρνησης. Υπό το πρίσμα αυτό, επιβεβαίωσε επί της ουσίας, ότι η συγκυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της λήψης και νέων εισπρακτικών μέτρων εντός του 2012 - πέραν των 11,6 δισ. ευρώ - στο όνομα της κάλυψης της «μαύρης τρύπας» του κρατικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, ενώ παράλληλα απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα επιβληθούν και νέα μέτρα το 2013...

Επιβεβαίωσε επίσης ότι προχωρούν στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών για την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, καθώς και στην εφαρμογή νέου «αντικειμενικού» συστήματος φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία ακινήτων, επανέλαβε ότι προωθούν την επιβολή ενός νέου ισοπεδωτικού φόρου - που θα πλήξει τη μικρή ακίνητη περιουσία - ο οποίος θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεδομένη θεωρείται η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον ερχόμενο Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η χρήση θερμαντικών μέσων για εκατομμύρια κατοίκους την προσεχή χειμερινή περίοδο, ενώ θα υπάρξει και νέα αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων και των καπνικών προϊόντων. Στην καλύτερη περίπτωση, το βάρβαρο καθεστώς φορολογίας του εισοδήματος φυσικών προσώπων, που οδήγησε στους εξοντωτικούς φόρους που καλούνται να πληρώσουν αυτές τις ημέρες οι πολίτες της χώρας, θα παραμείνει αναλλοίωτο και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ. Στο αδιευκρίνιστο μέλλον παραπέμπεται και η μείωση από 23% σήμερα, του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση.

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε απόσπασμα των δηλώσεων του υφυπουργού Οικονομικών, από τις οποίες γίνεται ορατός ο κίνδυνος νέων αντιλαϊκών ανατροπών, αυτή τη φορά στον τομέα της φορολογικής πολιτικής.

-- Για τη φοροδιαφυγή: υποστήριξε ότι «αν δεν πετύχουμε στην προσπάθεια αυτή - του περιορισμού της φοροδιαφυγής - τότε θα οδηγηθούμε σε οικονομικό αδιέξοδο και θα συνεχίσουμε να αδικούμε τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους»!

-- Για την υστέρηση στα έσοδα - νέα μέτρα 2-3 δισ.: «...η μη επίτευξη του στόχου των εσόδων δεν οφείλεται μόνο στη φοροδιαφυγή, αλλά κυρίως στην ύπαρξη ύφεσης πολύ μεγαλύτερης της προβλεφθείσας, πράγμα που έχει σοβαρό αντίκτυπο στα έσοδα των φορολογουμένων, στις συναλλαγές και κατά συνέπεια στους φόρους». Σε άλλο σημείο της ίδιας δήλωσης, αφού αναφέρει ότι έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των εσόδων, ομολογεί ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα σημαντικά δεδομένα της αυξημένης ύφεσης».

Πρόκειται για δήλωση - επιβεβαίωση, ότι η συγκυβέρνηση κινείται ολοταχώς στη λήψη και νέων μέτρων 2-3 δισ. για το 2012, με το επιχείρημα της μεγαλύτερης ύφεσης...

Νέα μέτρα

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων τα επόμενα χρόνια, λέγοντας: «Με τα σημερινά δεδομένα και τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει, δεν μπορούν να υπάρξουν φορολογικά μέτρα, με εξαίρεση ίσως τη φορολογία πετρελαίου που έχει εξαγγελθεί και τον εξορθολογισμό της φορολογίας προϊόντων καπνού». Αν όμως ανατραπούν τα «σημερινά δεδομένα», τότε είναι προφανές, ότι η ανατροπή αυτή θα αποτελέσει τη δικαιολογητική βάση της λήψης νέων μέτρων και το 2013. Οσο για τον «εξορθολογισμό» της φορολογίας καπνού, σαφώς και αναφέρεται στην ειλημμένη απόφαση νέας αύξησης της φορολογίας των καπνικών προϊόντων.

Ενδιαφέρον έχει και η απάντησή του σε ερώτηση για το πώς θα τα βγάλουν πέρα τα νοικοκυριά μετά την εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Αν και αναγνωρίζει ότι η εξίσωση της φορολογίας των δύο τύπων πετρελαίου θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, προσθέτει ότι «προκειμένου να ενισχύσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους, θα προωθήσουμε τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια». Επίδομα, μόνο στα πιο εξαθλιωμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Οι υπόλοιποι, προμήθεια με τιμές αγοράς...

-- Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών: Διασώζονται μόνο «οι έχοντες ανάγκη», οι οποίοι στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα διαβιούν με ετήσιο εισόδημα της τάξης των 9 -10 χιλ. ευρώ. Οι υπόλοιποι «καίγονται»...

Φορολογική κλίμακα: Ο Γ. Μαυραγάνης μάς διαβεβαίωσε, ότι... «η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου, παραμένει στόχος της κυβέρνησης»! Και μετά την... αποκαλυπτική αυτή δήλωση ισχυρίστηκε ότι «εξετάζουμε την απλοποίηση των κλιμακίων, με γνώμονα τη μη περαιτέρω επιβάρυνση και αν είναι δυνατό την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, πάντα υπό το πρίσμα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας».

Σε ελεύθερη μετάφραση η δήλωση σημαίνει: «Σκάσε και κολύμπα»! Τους εξοντωτικούς φόρους που καλείσαι να πληρώσεις το 2012, θα τους πληρώσεις και το 2013, το 2014 κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ