Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Για την ανάπτυξη της πολιτικής δράσης

Σε ανακοίνωσή του, το Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας (ΡΟΤ - ΦΡΟΝΤ), που συγκροτήθηκε στις 22 Φλεβάρη 2010 από διάφορες πολιτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ), το «Αριστερό Μέτωπο», η Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι), η κομμουνιστική οργάνωση «Σπίθα» (Iskra), ο «Στρατός Λαϊκής Θέλησης» κι ορισμένα εργατικά ταξικά συνδικάτα, τονίζει πως συνεχίζει τη δράση για τη δημιουργία ευρύτερου μετώπου των ταξικών δυνάμεων της Ρωσίας. Επιπλέον, τονίζει ότι το Μέτωπο ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ εδώ και δύο χρόνια επιδιώκει με επιμονή, αλλά χωρίς επιτυχία, να εγγραφεί ως «πολιτικό κόμμα», σύμφωνα με τη ρωσική ομοσπονδιακή νομοθεσία περί πολιτικών κομμάτων. Η εγγραφή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη συμμετοχή του κόμματος και των στελεχών του στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως και τη συμμετοχή στις εκλογές όλων των επιπέδων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη απορρίψει έξι φορές το αίτημα του ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ για εγγραφή, προβάλλοντας κάθε φορά διαφορετική αιτιολογία για την απόφασή του (για παράδειγμα ότι το καταστατικό του κόμματος αντιβαίνει στη νομοθεσία, ή ότι το έμβλημα του Μετώπου, δηλαδή η γροθιά και το κόκκινο αστέρι, αποτελεί «εξτρεμιστικό σύμβολο», ή ακόμη ότι η ονομασία του κόμματος μοιάζει με ονομασία που ανήκει σε εταιρεία ζαχαρωτών, κ.ά.).

Εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα στη Ρωσία, τον Οκτώβρη του 2011 το Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο νόμο για τα πολιτικά κόμματα, που εγκρίθηκε το Μάρτη του 2012 από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας, απλουστεύθηκε η διαδικασία για την επίσημη εγγραφή των πολιτικών κομμάτων και ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέγραψε πάνω από 40 διαφορετικά κόμματα και ακόμα πάνω από 200 οργανωτικές επιτροπές πολιτικών κομμάτων που υπέβαλαν αίτηση για εγγραφή τους. Παίρνοντας υπόψη αυτή την εξέλιξη, στις 17 Αυγούστου 2012 τα στελέχη του ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ υπέβαλαν για έβδομη φορά αίτηση εγγραφής του Μετώπου ως «πολιτικού κόμματος».

Να σημειωθεί πως παράλληλα και η ΚΕ του ΚΕΚΡ αποφάσισε να προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες για την αποκατάσταση της καταγραφής του ΚΕΚΡ ως «πολιτικού κόμματος», που με αυθαίρετο τρόπο έχουν αφαιρέσει οι ρωσικές αρχές από το ΚΕΚΡ το 2007, στερώντας το δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ