Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιπαραθέσεις για το μέλλον του προτεκτοράτου

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Η διελκυστίνδα μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το Κοσσυφοπέδιο συνεχίστηκε χτες στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, με αφορμή τη συζήτηση της έκθεσης του ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν, για την κατάσταση στο προτεκτοράτο.

Σύμφωνα με την έκθεση Μπαν, στο Κοσσυφοπέδιο η κατάσταση είναι «ειρηνική αλλά εύθραυστη», ιδιαίτερα έπειτα από βίαιες επιθέσεις κατά Σέρβων αλλά και της αντιπαράθεσης μεταξύ των τελευταίων με ΝΑΤΟικές δυνάμεις και Κοσσοβάρους Αλβανούς αστυνομικούς στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου. Υποστηρίζεται, επίσης, πως η βελτίωση της κατάστασης θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων και από τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας εντούτοις «προβλήματα» στην εφαρμογή των έως τώρα συμφωνηθέντων.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς υπογράμμισε ότι «καμία λύση» για το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να υπάρξει εκτός της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας απ' την άλλη τη βούληση του Βελιγραδίου «για συνομιλίες υψηλού επιπέδου» με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών. Ακολούθως, εξέφρασε «ειλικρινή ευγνωμοσύνη» στην πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ που «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας».

Απ' την άλλη, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι δεν είδε το παραμικρό πρόβλημα στο προτεκτοράτο. Αντιμετώπισε σαν...«λυμένο» το ζήτημα του καθεστώτος και ισχυρίστηκε ότι στο Κοσσυφοπέδιο έχουν πλέον «οικοδομηθεί δημοκρατικοί πολυεθνοτικοί θεσμοί» και ότι οι Σέρβοι δήθεν «πλέον αισθάνονται ασφάλεια».

Εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι θέσεις των πρεσβευτών των χωρών - μελών του ΣΑ.

Οι πρέσβεις ΗΠΑ και Βρετανίας δήλωσαν ότι θεωρούν απαραίτητη τη διάλυση των παράλληλων θεσμών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο καθώς και τη στήριξη των μειονοτήτων, «με πρακτικό τρόπο», από τις αρχές της Πρίστινας.

Ο Ρώσος πρέσβης Νικίτα Ζουκόφ, ξεκαθάρισε πως οι θέσες της Μόσχας για το Κοσσυφοπέδιο παραμένουν αναλλοίωτες και ότι για τη Ρωσία η μόνη «διεθνής» παρουσία στην περιοχή είναι η αποστολή του ΟΗΕ. Σημείωσε τις πιέσεις που ασκούνται στους Σέρβους να εγκαταλείψουν το Κοσσυφοπέδιο κι επέκρινε τις δολοφονίες με εθνοτικά κίνητρα.

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ Γουάνγκ Μιν δήλωσε πως υποστηρίζει το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και πως το ψήφισμα 1244 θα πρέπει να τηρείται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση της κρίσης στο προτεκτοράτο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις για διάλυση των σερβικών δομών (2012-11-29 00:00:00.0)
Πιέσεις από ΕΕ για τήρηση της συμφωνίας (2012-03-21 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση (2010-08-08 00:00:00.0)
Προτάσεις στον ΟΗΕ στέλνει η Σερβία (2008-03-27 00:00:00.0)
Προκαλούν τα τσιράκια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια (2008-03-13 00:00:00.0)
Νέα παράταση (2007-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ