Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για διάλυση των σερβικών δομών

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τη συνέχιση του διαλόγου ως μέσου για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο με απώτερο στόχο την «οικοδόμηση ενός σταθερού μέλλοντος» υποστήριξε αργά προχτές βράδυ σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το προτεκτοράτο ο εκπρόσωπος της αποστολής του Οργανισμού στην Πρίστινα (UNMIK), Φαρίντ Ζαρίφ, με αφορμή την παρουσίαση της τελευταίας τριμηνιαίας έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την περιοχή.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβαν Μίρκιτς εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να εφαρμόσει τα ως τώρα συμφωνηθέντα στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι το Βελιγράδι είναι «ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις για όλα τα ζητήματα με εξαίρεση την κατάργηση των σερβικών διοικητικών δομών» στην περιοχή.

Από τον ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Εμβέρ Χοτζάι, χαρακτήρισε «απίθανη την πρόοδο» που έχει σημειωθεί το τελευταίο τρίμηνο στο Κοσσυφοπέδιο, απαιτώντας από τους Σέρβους να καταργήσουν τις παράλληλες δομές διοίκησης και ασφαλείας.

Ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Γερμανίας χαρακτήρισε «συνέχιση της απειλής για τη σταθερότητα» στην περιοχή τη διατήρηση των σερβικών παράλληλων διοικητικών δομών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αν και χαρακτήρισε «απαραίτητο» το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας. Ο Ρώσος εκπρόσωπος σημείωσε ότι παραμένει αμετάβλητη η θέση της Μόσχας για μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και καθορισμό του στάτους της περιοχής βάσει της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Γάλλος χαρακτήρισε «θετικό σημάδι» την ίδρυση διοικητικού γραφείου στη Μιτρόβιτσα, ζητώντας «λύση» στο θέμα των σερβικών παράλληλων διοικητικών δομών. Ο Κινέζος χαρακτήρισε «εύθραυστη» την ηρεμία στην περιοχή καλώντας τις πλευρές να επιλύουν τα προβλήματά τους μέσω διαλόγου και η εκπρόσωπος των ΗΠΑ ζήτησε αύξηση της συνεργασίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ