Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Συνεχίζεται το «μπραντεφέρ» με τους ένοπλους

KINΣΑΣΑ.--

Αντιφατικά μηνύματα για τις επόμενες κινήσεις τους εντός και εκτός της ανατολικής πόλης Γκόμα της ΛΔ Κονγκό έστελναν χτες στελέχη της ένοπλης οργάνωσης Μ23 που έχει καταλάβει την περιοχή τις τελευταίες δύο βδομάδες εκτοπίζοντας τον κογκολέζικο στρατό και προκαλώντας κύμα αρκετών εκατοντάδων προσφύγων. Διόλου τυχαία στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται το 70% των παγκόσμιων κοιτασμάτων ταντάλιου και κολτάνιου που είναι απαραίτητα για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών κ.ά., καθώς και σημαντικά κοιτάσματα χρυσού, διαμαντιών, χαλκού, κασσίτερου...

Ο «συνταγματάρχης» Σεραφίν Μάρχουλα της Μ23 υποστήριξε ότι η αποχώρηση της οργάνωσης από την Γκόμα, μπορεί να ξεκινήσει ως την Παρασκευή αλλά θα στήσουν νέα βάση σε απόσταση 20 χλμ από το κέντρο της πόλης. Υποστήριξε ότι αναμένουν ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν θέσει στην κυβέρνηση του Τζόζεφ Καμπίλα, όπως τήρηση των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2009, απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αποχώρηση οπλισμένων κυβερνητικών δυνάμεων από ανατολικές μεθοριακές περιοχές της ΛΔ Κονγκό. Προειδοποίησε δε με ανάφλεξη της βίας λέγοντας ότι εάν δεν τηρήσει η κυβέρνηση Καμπίλα τις δεσμεύσεις της τότε η Μ23 θα ξαναπάρει τα όπλα και την Γκόμα αφού, όπως είπε, «20 χλμ μακριά από το κέντρο της πόλης είναι απόσταση σχεδόν μηδαμινή»... Τη συγκεκριμένη οργάνωση στηρίζει ανοιχτά η Ρουάντα (δηλαδή οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν βάλει στόχο τον τεράστιο ορυκτό πλούτο).

Χθες πάντως, όπως αναφέρουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, έγινε διαμαρτυρία στην πόλη της Γκόμα, που εμφανίζεται οι συμμετέχοντες να είχαν πληρωθεί από τον φερόμενος ως αρχηγός της Μ23, Ζαν Μαρί Ρουνίγκα. Επί του παρόντος πάντως, πολλοί πολιτικοί αναλυτές επισήμαναν το γεγονός πως σε αυτή τη φάση, ούτε ο κονγκολέζικος στρατός, ούτε κάποια άλλη δύναμη μπορεί να διώξει από την Γκόμα τη συγκεκριμένη ένοπλη οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ