Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Σε εξέλιξη η 8η Διεθνής Διάσκεψη για τους «5»

ΟΛΓΚΙΝ.--

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται το Σάββατο στο Ολγκίν της Κούβας οι εργασίες της 8ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών που έχουν καταδικαστεί στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια ομάδων του Μαϊάμι κατά του νησιού. Φέτος, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς πάνω από 320 εκπρόσωποι από σχεδόν 50 χώρες συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν για τις παραπέρα ενέργειες και δράσεις, καμπάνιες και άλλες πρωτοβουλίες ώστε να απελευθερωθούν άμεσα οι «5» και να επιστρέψουν στην πατρίδα και τις οικογένειές τους.

Οπως σημείωσε στην «Πρένσα Λατίνα» η συντονίστρια της Διεθνούς Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Πέντε, Γκρασιέλα Ραμίρες, η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε το 2006 και έκτοτε συνεχίζονται κάθε χρόνο. «Το να κερδίσουμε δε σημαίνει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχοντας προηγούμενα εκτίσει τις ποινές τους. Το να κερδίσουμε σημαίνει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους τώρα, φέτος! Δε θέλουμε να πραγματοποιήσουμε την 9η Διεθνή Διάσκεψη. Προτιμάμε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε για την αλληλεγγύη και την πάλη κατά του αποκλεισμού», πρόσθεσε.

Εύσημα στην Κούβα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού

Στο μεταξύ, κατά την επίσκεψή της στην Κούβα, η γενική διευθύντρια της Ουνέσκο, Ιρίνα Μπόκοβα, εξήρε την υψηλή ποιότητα του κουβανικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Ναι, μπορώ». Οπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, η Κούβα αποτελεί σημαντικό παράδειγμα στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου έχει εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος και σε άλλες χώρες με σημαντικές επιτυχίες για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού.

  • Τέλος, τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί πραγματοποιεί από την Τρίτη ο πρόεδρος της Αϊτής, Μισέλ Μαρτελί με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Είχε συνάντηση με τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο όπου οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν τις καλές σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ προηγούμενα ο Μαρτελί είχε αποτίσει φόρο τιμής στον Κουβανό εθνικό ήρωα Χοσέ Μαρτί. Χτες, αναμενόταν να υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες ανάμεσα στην Αϊτή και την Κούβα στους τομείς της υγείας, της γεωργίας και του περιβάλλοντος. Σημειώνεται πως από το 1998 η Κούβα έχει εκδηλώσει την έμπρακτη αλληλεγγύη της με την Αϊτή, ιδιαίτερα μετά το σεισμό του 2010 και το ξέσπασμα της χολέρας στη χώρα. Τουλάχιστον 700 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές παραμένουν στην Αϊτή και συνεισφέρουν τις υπηρεσίες τους, ενώ πάνω από 400 νέοι από την Αϊτή φοιτούν στην Κούβα και σχεδόν 1.100 έχουν ήδη αποφοιτήσει.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ