Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Εν μέσω πιέσεων και ανοιχτών απειλών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταθέτει σήμερα το αίτημα για αναγνώριση της Παλαιστίνης - στα σύνορα του '67 - ως «κράτους - παρατηρητή» ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, ο οποίος, μέχρι την τελευταία στιγμή, έγινε στόχος ασφυκτικών πιέσεων από το Ισραήλ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι οποίες κυνικά φέρονται να τόνισαν ότι «το αίτημα αυτό δεν ικανοποιεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή». Από την άλλη, μια σειρά, κυρίως από ευρωπαϊκές ηγεσίες, όπως η γαλλική, δηλώνουν ότι θα στηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα, προφανώς λαμβάνοντας υπ' όψιν τα δικά τους συμφέροντα ή, όπως το έθετε γενικώς, αξιωματούχος της ΕΕ «τα πολλά λεφτά που έχουν επενδυθεί στη λύση των δύο κρατών».

Χτες, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, συνάντησε τον Αμπάς. Οπως δήλωνε αργότερα ο συνεργάτης του Αμπάς, Σάεμπ Ερακάτ, τόσο ο Μπερνς όσο και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί, για την ακρίβεια έχουν απειλήσει ότι αν εγκριθεί το παλαιστινιακό αίτημα «θα είναι πολύ δύσκολο» να εγκρίνει το Κογκρέσο τη βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων που η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί στην Π. Αρχή.

Αρνητική στάση αναμένεται να τηρήσουν εκτός από ΗΠΑ, Ισραήλ, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γερμανία που μιλούσε «για στενές σχέσεις με το Ισραήλ» και η Βρετανία, που διά του υπουργού Εξωτερικών, ξεκάθαρα ζήτησε δεσμεύσεις από τους Παλαιστινίους ότι «εφόσον εγκριθεί το αίτημά τους θα επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις άνευ όρων» και «δε θα επιδιώξουν να συμμετάσχουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο». Η παλαιστινιακή πλευρά θέτει ως όρο συζήτησης τον τερματισμό του εποικισμού που δημιουργεί δεδομένα στο έδαφος και εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΠΔ κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος, προφανώς για να διασφαλίσουν περισσότερα ερείσματα και στο σύνολο του αραβικού κόσμου θα ψηφίσουν, εκτός των περισσότερων χωρών της Λατινικής Αμερικής, οι Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Δανία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ιρλανδία, Μάλτα, Πορτογαλία, Αυστρία, Ισπανία και Ελλάδα. Θεωρητικώς, το παλαιστινιακό αίτημα αναμένεται να εγκριθεί με σημαντική πλειοψηφία από το 193μελές Σώμα.

Τη διπλωματική προσπάθεια έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει και η «Χαμάς», που χτες επιβεβαίωσε ότι πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν (οι τέσσερις στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας στον καταυλισμό αλ Μπουρέιγ και ένας στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ) από ισραηλινά πυρά κοντά στο διαχωριστικό φράχτη καταγγέλλοντας παραβίαση της κατάπαυσης πυρός. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι την επόμενη βδομάδα, για πρώτη φορά, θα μεταβεί στη Γάζα ο πολιτικός της ηγέτης Κχάλεντ Μασχάαλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ