Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
HΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Προετοιμάζουν μπίζνες για το κεφάλαιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Λίγες ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Δεκέμβρη ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, επισκέφτηκε όχι τυχαία τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όπου συνομίλησαν σχεδόν για όλα: Τη μετανάστευση, τον «πόλεμο των ναρκωτικών», του προσχήματος δηλ. για επεμβάσεις εκ μέρους των ΗΠΑ σε όλη τη Λατινική Αμερική. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Μεξικού είχε επίσης συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και χτες μετέβη στην Οτάβα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Καναδά Στίβεν Χάρπερ.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Ομπάμα και ο Νιέτο φέρεται ότι συμφώνησαν όσον αφορά τη συνεργασία τους για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού ζητήματος κάτι που έχει εξαγγείλει ότι θα προωθήσει ως «άμεση προτεραιότητα, με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, ο Πρόεδρος Ομπάμα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι προσβλέπει σε περισσότερη συνεργασία με το Μεξικό σχετικά με τα συνοριακά προβλήματα, στην ασφάλεια καθώς και στα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, το πραγματικά καυτό ζήτημα της ατζέντας δεν ήταν η μετανάστευση ή η ασφάλεια, αλλά η οικονομία, η προώθηση σχεδίων για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου. To Μεξικό αποτελεί δέλεαρ για το αμερικανικό κεφάλαιο καθώς κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 3,9% υψηλότερο και από της Βραζιλίας, ενώ η πρόσφατη έγκριση της εργασιακής μεταρρύθμισης που συντρίβει τα τελευταία απομεινάρια εργασιακών δικαιωμάτων δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων, που έτσι και αλλιώς έχουν πλημμυρίσει το Μεξικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ