Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανησυχητική διάχυση συγκρούσεων στο Λίβανο

Την παρέμβαση του στρατού για να αποκατασταθεί η ηρεμία στην Τρίπολη ζήτησε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι η χώρα βρίσκεται «πλέον σε κίνδυνο»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η διάχυση της συριακής κρίσης στο Λίβανο, όπου χτες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η σημαντικότερη πόλη του βορρά, η Τρίπολη, σειόταν από τις μάχες μεταξύ ενόπλων από τη σουνιτική συνοικία Μπαμπ αλ Ταμπάνεχ και την αλαουίτικη συνοικία Τζαμπάλ Μόχσεν που συγκρούονταν υποστηρίζοντας διαφορετικές πλευρές στις συγκρούσεις που μαίνονται στη γειτονική χώρα. Με δεδομένη την εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στο Λίβανο μετά τον πολύχρονο και πολύνεκρο εμφύλιο (ένα διχασμό που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι ντόπιοι σύμμαχοί τους διαιώνισαν με επιμονή), ο κίνδυνος η χώρα να βυθιστεί σε νέα δίνη βίας είναι εμφανής.

Αυτό ακριβώς επισήμανε ο πρωθυπουργός Νατζίμ Μικάτι, καλώντας όλες τις πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην παρασυρθεί περαιτέρω στη δίνη της συριακής κρίσης ο Λίβανος» και λέγοντας ότι «τώρα πλέον κινδυνεύουμε πραγματικά». Ο Μικάτι κάλεσε το λιβανικό στρατό «να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να σταματήσουν οι παράλογες αυτές μάχες», που μέχρι χτες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους ενώ είχαν τραυματιστεί περισσότεροι από 100, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 15 στρατιώτες. Ο λιβανικός στρατός αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο συνοικιών και κάλεσε τις δύο κοινότητες της πόλης σε διάλογο.

Την εντονότατη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο «μεταφοράς» της συριακής κρίσης στο Λίβανο εξέφρασαν τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, δράττοντας την ευκαιρία για να επιρρίψουν ευθύνες πάλι στη συριακή ηγεσία και ζητώντας ν' αποχωρήσει ο Ασαντ από την εξουσία. Προφανώς, το γεγονός ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό παραδέχτηκε επισήμως, ότι η χώρα του «χορηγεί μη φονική βοήθεια» στη συριακή αντιπολίτευση, κάτι που έχει, ήδη, παραδεχτεί και η Ουάσιγκτον, ενώ αλλεπάλληλες είναι οι πληροφορίες για απροκάλυπτο εξοπλισμό των ενόπλων της αντιπολίτευσης από Κατάρ, Σ. Αραβία και Κουβέιτ, δεν παίζει ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης.

Στο ζήτημα επανήλθαν χτες ρωσικές πηγές κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι εξοπλίζουν την αντιπολίτευση παροτρύνοντάς την να κλιμακώσει στρατιωτικά αντί να κάνει διάλογο. Η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», επικαλούμενη υψηλόβαθμες πηγές, επαναλάμβανε ότι οι δηλώσεις Ομπάμα περί «κόκκινης γραμμής» σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις δεν είναι παρά «πρόσχημα» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, κάτι που για πρώτη φορά ανοιχτά κατήγγειλαν και Κινέζοι αξιωματούχοι.

Εντός Συρίας σκληρές μάχες μαίνονται στο Χαλέπι και σε τουλάχιστον τρεις συνοικίες της Δαμασκού - Μουανταμίγια, Κφαρ Σούσα και Ναχρ Αϊσα - που φέρονται να πλήττονται και από αέρος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η είδηση που μετέδωσε τσετσενική ιστοσελίδα περί θανάτου του Ρουστάμ Γκελάγεφ, γιου του ομώνυμου πολεμάρχου Ρουσλάν, σε μάχες στη Συρία, όπου είχε μεταβεί με ομάδα «μαχητών» για να στηρίξει την αντιπολίτευση. Η τσετσενική κυβέρνηση το διέψευσε, εντούτοις είναι πλέον βροχή οι ενδείξεις ότι στις γραμμές της «αντιπολίτευσης» πολεμά πληθώρα «μουτζαχεντίν» από πολλές ξένες χώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περαιτέρω κλιμάκωση εντός αλλά και στη λιβανική μεθόριο (2013-04-24 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι απειλές επέμβασης (2012-09-01 00:00:00.0)
Εντονο παρασκήνιο, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις (2012-08-25 00:00:00.0)
Ανεβαίνει το θερμόμετρο (2012-05-23 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τη διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας (2012-03-23 00:00:00.0)
Σκληραίνει η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση (2012-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ