Κυριακή 11 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιχείρηση παραπλάνησης

Δύο ζητήματα έχει περάσει στην «αντιπολιτευτική» φαρέτρα στις τελευταίες εμφανίσεις του ο Κ. Καραμανλής: Την προβολή του κόμματός του ως προστάτη των «λιγότερο ευνοημένων» και τη «μάχη» ενάντια στη διαπλοκή.

Είναι φανερό ότι το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι η πολιτική του διαφοροποιείται από αυτή της κυβέρνησης και μάλιστα από πιο «κοινωνικά ευαίσθητες» και φιλολαϊκές θέσεις! Η ειρωνεία είναι ότι προσπαθεί να πείσει ότι αυτή η φιλολαϊκή πολιτική θα γίνει πράξη μέσα από την υλοποίηση μιας... γνήσιας και ανόθευτης νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Ολα δείχνουν ότι η ηγεσία της ΝΔ θα επιμείνει το επόμενο διάστημα σε αυτή την τακτική, ακριβώς γιατί εξυπηρετεί την επιδίωξή της να «ανοίγεται» στους δυσαρεστημένους από την κυβερνητική πολιτική. Επίσης, θα συνεχίσει το «προσκλητήριο» προς τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, όπως έκανε στην τελευταία ομιλία του στο Ηράκλειο, λέγοντας ότι «εμείς δεν έχουμε αντίπαλο τον Ελληνα πολίτη που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ. Αυτοί είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι»! Θα αναμασάει διαρκώς την καραμέλα της προστασίας «των λιγότερο ευνοημένων πολιτών». Μια πιο προσεκτική ματιά, όμως, ακόμα και στα λεγόμενα του Κ. Καραμανλή είναι αρκετή για να φανεί ότι πρόκειται για ξεδιάντροπη προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών μαζών. Οι λιγότερο ευνοημένοι, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, δεν άλλοι από εκείνους που περιθωριοποιούνται εντελώς από τη λειτουργία της «ελεύθερης και ανοιχτής οικονομίας». Ιδού το σκεπτικό του: «Είναι βέβαιο ότι οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης πάντα δίνουν τις σωστές λύσεις»! Ομως «μπορεί, βεβαίως, να χρειαστεί χρόνος γι' αυτές. Μέχρι να φτάσουμε στη σωστή λύση, κάποιες ομάδες ανθρώπων θα έχουν περιθωριοποιηθεί. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να παρέμβει η πολιτική, βεβαίως σε ένα πλαίσιο φιλελεύθερης επιλογής, σε ένα πλαίσιο ανοιχτής οικονομίας, της οικονομίας της αγοράς». Με άλλα λόγια η ευαισθησία του Κ. Καραμανλή δεν ξεπερνά στο ελάχιστο τα περιβόητα «δίκτυα προστασίας» της κυβέρνησης Σημίτη.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ θα επιμείνει στη μάχη κατά των διαπλεκομένων για πολλούς λόγους. Πρώτα απ' όλα δημιουργεί την απατηλή εικόνα ότι τα βάζει τάχα με τους «οικονομικά ισχυρούς», δεύτερον τον βοηθάει στη συσπείρωση των οπαδών του, τρίτον γιατί ενισχύει τη «διαπραγματευτική θέση» του απέναντι στα μεγάλα αφεντικά και στη μεταχείρισή του από τα ΜΜΕ που ελέγχουν αλλά και τη συμμετοχή του στη μοιρασιά της πελώριας πίτας που συνεχίζεται. Το ομολογεί έμμεσα σε πρόσφατο άρθρο του στην «Καθημερινή» όπου επισημαίνει ότι «η επικείμενη απελευθέρωση κρίσιμων τομέων της οικονομίας, η κατάργηση κρατικών μονοπωλίων, η διαχείριση του Γ' ΚΠΣ, η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέα γιγάντωση των οργανωμένων συμφερόντων και της πολιτικής τους δύναμης».

Η ηγεσία της ΝΔ όχι μόνο έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία αλλά θέλει να ενισχύσει και την παρέμβασή της προς όφελος και συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Παράλληλα, δηλώνει ανοιχτά ότι «βάζει πλάτες» για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, η απελευθέρωση των αγορών, η κατεδάφιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να δημαγωγεί ασύστολα, μήπως και παραπλανήσει κανέναν ότι τάχα αποτελεί την «εναλλακτική λύση» στην κυβέρνηση Σημίτη.


Π.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ