Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Στάση στήριξης της πολιτικής περικοπών στους δήμους

Ψήφο στήριξης στην κυβερνητική πολιτική που στραγγαλίζει κυριολεκτικά τους δήμους, πετσοκόβοντας ακόμα παραπέρα τη χρηματοδοτησή τους κατ' εντολή τρόικας και ΕΕ έδωσε χτες η δημοτική αρχή Αθήνας και ο δήμαρχος Γ. Καμίνης (στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διαφωνώντας ακόμα και με τη 48ωρη κινητοποίηση και το πλαίσιο αιτημάτων της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αθήνας για αύριο και μεθαύριο.

Με πρόφαση την «ταλαιπωρία» των δημοτών από το κλείσιμο του δήμου πρότεινε και μάλιστα με μεγάλη απροθυμία - εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας - να συμμετέχει στην κινητοποίηση μόνο την Τετάρτη, ενώ κατέθεσε και ψήφισμα με αιτήματα ακόμα πιο τσεκουρεμένα από αυτά της ΠΕΔΑ.

Την πλήρη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο της Αθήνας.

Οπως σημείωσε και στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της παράταξης και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός:

«Από την αρχή είχαμε πει ότι η πολιτική που υλοποιεί τη διαχείριση της κρίσης σε βάρος του λαού θα έχει συνέπειες και στους δήμους. Εσείς, όμως, όχι μόνο σφυρίζατε αδιάφορα αλλά κάνετε και προσπάθεια να προσαρμόσετε αυτήν την πολιτική. Τώρα φτάνουμε στο παρά πέντε και είναι δεδομένη η μείωση της χρηματοδότησης. Και το πακέτο των 11,5 δισ. περιλαμβάνει νέες περικοπές όσον αφορά τους δήμους αλλά και τους εργαζόμενους εκεί».

«Η ΠΕΔΑ, σημείωσε στη συνέχεια, πήρε μια απόφαση που δεν την ξεπλένει από τις ευθύνες της, αλλά είναι μια μορφή για να δείξει ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση. Οτι ήδη οι δήμοι δεν πληρώνουν εργαζόμενους και αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στην Αθήνα. Και αυτό να μην έχουμε, θα έχουμε μειώσεις στο ελάχιστο των όποιων κοινωνικών δομών και υποδομών. Με βάση αυτά θεωρούμε ότι ακόμα και σε αυτό το ψήφισμα που φέρνετε έχετε κάνει κοπτική ραπτική ακόμα και στην απόφαση της ΠΕΔΑ, όχι μόνο στη μορφή στο 48ωρο κλείσιμο αλλά ακόμα και στα αιτήματα».

Στη συνεδρίαση του ΔΣ συζητήθηκε επίσης μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το ζήτημα με τα πάνω από 300 παιδιά που απορρίφθηκαν από παιδικούς σταθμούς, καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημα του δήμου να καλυφτούν μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, μέσω του δήμου έγιναν αιτήσεις για κάλυψη περίπου 400 παιδιών μέσω του προγράμματος από τα οποία όμως εγκρίθηκαν μόλις 75. Τελικά, μετά από την παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να κάνει δεκτά όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

Κάτω από την ισχυρή πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η δημοτική αρχή υποχρεώθηκε επίσης να αναστείλει την πληρωμή των χαρατσιών - προστίμων που έχει επιβάλει το τελευταίο διάστημα, μέσω της δημοτικής αστυνομίας, σε εκατοντάδες μικρομάγαζα λόγω «παράνομης» τοποθέτησης εμπορευματών στο πεζοδρόμιο.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών και εμπόρων στο Δήμο Αθήνας που βρέθηκαν εκεί ζήτησαν να παγώσουν και να καταργηθούν τα εξοντωτικά πρόστιμα που τους οδηγούν στο κλείσιμο, καθώς φτάνουν ακόμα και τα 4.000 ευρώ. Αίτημα που στην αρχή ο δήμαρχος αρνούνταν πεισματικά επικαλούμενος τη «νομιμότητα». Τελικά, υποχρεώθηκε να συμφωνήσει να ανασταλεί προσωρινά η πληρωμή τους και να πάνε το θέμα στο «Συμπαραστάτη του δημότη» για να αποφανθεί.

«Λουκέτο» στους δήμους αύριο και μεθαύριο

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο και μεθαύριο οι Δήμοι της Αττικής μπρος στο οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει όλοι οι ΟΤΑ της χώρας, μετά τις πρόσφατες περικοπές ύψους 30% στην κρατική χρηματοδότηση, αλλά και τις νέες περικοπές που αναμένεται να ακολουθήσουν. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε την προηγούμενη βδομάδα η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής, αύριο και μεθαύριο θα κλείσουν όλοι οι δήμοι της Αττικής. Παράλληλα, αύριο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι το ΔΣ της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για το θέμα. Μετά τη συνάντηση, στις 3 μ.μ. θα συνεδριάσει το ΔΣ για να αποτιμήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης, ενόψει και του εκτάκτου συνεδρίου της Ενωσης που συγκαλείται την επόμενη μέρα, Πέμπτη 30 Αυγούστου στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ θα συζητηθεί, επίσης, το θέμα της χρηματοδότησης των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ