Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ξανά στο έλεος των καπνεμπόρων

Εφτασαν τα πράγματα να πουλιέται ένα κιλό καπνός στην τιμή ενός τσιγάρου!

Σε εξευτελιστικά επίπεδα διαμορφώνονται και φέτος οι εμπορικές τιμές στα καπνά, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα την Αιτωλοακαρνανία, οι τιμές σε βασικές ποικιλίες καπνών είναι απολύτως εξευτελιστικές. Οι καπνέμποροι - βιομήχανοι και κατ' επέκταση οι πολυεθνικές, έχοντας ως σύμμαχο την κυβέρνηση και τα μέτρα τού πριν λίγα χρόνια αναθεωρημένου κανονισμού της ΕΕ για τα καπνά, οργιάζουν σε βάρος των καπνοπαραγωγών, δίνοντας ό,τι τιμή τους αρέσει, δηλαδή ό,τι τιμή τους βολεύει, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, σε βάρος των αγροτών, βέβαια.

Η μεγάλη κερδοσκοπική σφαγή γίνεται φέτος στα «Τσεμπέλια», όπου οι καπνέμποροι δεν έδωσαν μέχρι τώρα εμπορική τιμή (στήσιμο), που να μην ξεπερνάει τις 45 δραχμές το κιλό, όπως φαίνεται και από τα σχετικά στοιχεία του Οργανισμού Καπνού. Εφτασε, δηλαδή, το πράγμα να πουλιέται ένα κιλό «Τσεμπέλι» στην τιμή που στοιχίζει ένα τσιγάρο! Και για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ληστρικής επίθεσης σε βάρος των καπνοπαραγωγών που παράγουν «Τσεμπέλια» αναφέρουμε ότι η μέση πανελλαδική τιμή στην ποικιλία αυτή το 1998, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Καπνού, ήταν 328 δραχμές το κιλό. Ανάλογη είναι η κατάσταση στα «Μυρωδάτα Αγρινίου» τα «Μαύρα» και στα «Σ - 79», όπου για παράδειγμα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας οι καπνέμποροι δίνουν εξωφρενικά χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Στον ίδιο νομό μικρότερες είναι και οι τιμές που δίνονται στα «Βιρτζίνια». Κι όπως καταγγέλλουν καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, πρωτοστάτες στην κατρακύλα των τιμών είναι οι καπνέμποροι Μιχαηλίδης και Παπαδόπουλος κι από κοντά και η ΣΕΚΕ.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τους εκβιασμούς των καπνεμπόρων αποτυπώνεται και στα δελτία αγορών του Οργανισμού Καπνού, όπου φαίνεται ότι μέχρι τις 6/3/2001 δεν πουλήθηκε ούτε κιλό από «Μυρωδάτα Αγρινίου», ενώ στο «Σ-79» έχει πουληθεί μόλις το 9,10% της παραγωγής, στα «Ελασσόνα» το 16,65% και στα «Τσεμπέλια» το 25,44%. Ομως οι καπνοπαραγωγοί δεν έχουν και πολλά περιθώρια επιλογής, αφού μέχρι 15 Απρίλη, δηλαδή μέσα σε ένα μήνα, θα πρέπει να έχουν παραδώσει στους καπνεμπόρους όλες τις ποικιλίες καπνών, πλην των ποικιλιών «Μπασμά», «Κατερίνης» και «Καμπά Κουλάκ» που πρέπει να πουληθούν μέχρι 28 του Απρίλη. Και οι καπνοπαραγωγοί έχουν εκ των πραγμάτων την επιλογή, ή να υποκύψουν στους εκβιασμούς και την ασυδοσία των καπνεμπόρων ή να χάσουν τα πάντα: Την εμπορική τιμή, το σταθερό πριμ (που είναι το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης) καθώς και το μεταβλητό πριμ.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος αποδεικνύει για άλλη μια χρονιά το μέγεθος της κυβερνητικής κοροϊδίας, σε βάρος των καπνοπαραγωγών μετά την ψήφιση του νέου κοινοτικού κανονισμού για τα καπνά. Ανάμεσα στα ψέματα που ειπώθηκαν στους καπνοπαραγωγούς από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, καταρρίπτεται και ο «μύθος» για μεγαλύτερες τιμές στα καπνά που έχουν καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Γιατί, οι καπνέμποροι έδειξαν ότι δε λογαριάζουν την ποιότητα παρά μόνο τα κέρδη τους και έτσι φέτος δίνουν ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές. Παράλληλα, γίνεται φανερό ότι ακόμα περισσότεροι καπνοπαραγωγοί θα πάρουν ψίχουλα ή θα χάσουν και ολόκληρο το μεταβλητό πριμ, το οποίο υποτίθεται ότι καθιερώθηκε για οικονομική «επιβράβευση» όσων παράγουν καλύτερης ποιότητας καπνά.

Πιο φανερό όμως γίνεται ότι οι καπνέμποροι εκβιάζουν και διαμορφώνουν τις εμπορικές τιμές με βάση τα συμφέροντά τους, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της καταστρατήγησης των συμβολαίων καλλιέργειας και της αλλοίωσης των ποιοτικών συνθέσεων των καπνών. Η «διαφορά» φέτος είναι, όπως καταγγέλλουν καπνοπαραγωγοί από την Αιτωλοακαρνανία, ότι δεν υπάρχουν τριμελείς επιτροπές βαθμολόγησης, επειδή ο Οργανισμός Καπνού οδηγείται στη διάλυση και οι καπνέμποροι αξιολογούν τα καπνά όπως τους γουστάρει. Κι αν κάποιος καπνοπαραγωγούς αντιδράσει στην κατάφωρη αδικία που γίνεται, «φίδι που τον έφαγε», αφού το όλο σύστημα δουλεύει μόνο προς όφελος των καπνεμπόρων.

Εκτός αυτών, πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας πανηγύριζαν πέρσι για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, ανακοινώνοντας ότι στα συμβόλαια για την παραγωγή του 2000 υπεγράφησαν μεγαλύτερες τιμές. Μερικούς μήνες μετά αποκαλύπτεται ξανά η κοροϊδία σε βάρος των καπνοπαραγωγών, αφού οι καπνέμποροι μπορούν να υπογράφουν στα χαρτιά συμβόλαια με υψηλές τιμές και να αγοράζουν τα καπνά σε όποια τιμή τους αρέσει. Για παράδειγμα, όπως καταγγέλλουν καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, οι καπνέμποροι, δε βρήκαν... Α' ποιότητα -που έχει και την καλύτερη τιμή- πάνω από 3% στις ποσότητες «Τσεμπελίων» που αγόρασαν! Δε βρήκαν ούτε καν μεγάλο ποσοστό Β' ποιότητας και στο σωρό έβγαλαν τα «Τσεμπέλια» Γ' ποιότητα, για να τους προκύψει η απολύτως εξευτελιστική τιμή των 45 δραχμών το κιλό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ